Sterkere dollar
- I dag får vi britiske inflasjonstall for nvember, men vi tror ikke dette vil medføre større bevegelser for pundet med mindre tallet kommer ut langt fra forventningene, skriver analytiker Camilla Viland.
-Den siste tiden har det vært stort fokus på inflasjon i Europa for øvrig etter at stadig flere land har fått inflasjonstall som er høyere enn ventet. Primært har det vært energi- og matvarepriser som har trukket inflasjonen opp. På forrige rentemøte fra Bank of England kuttet de renten med 25 basispunkter. I begrunnelsen viser sentralbanken til at det nå er tegn til at veksten begynner å avta og at strammere kredittilgang gir nedsiderisiko for produksjon - og dermed lavere inflasjonspress enn ellers. I sin inflasjonsrapport fra november indikerte de også behov for å kutte renten videre for å nå sitt inflasjonsmål. Konsensus venter et utfall på totalinflasjonen på 2,2 % å/å. Tallet skal trolig komme ut relativt høyt over forventningene for at markedet skal endre sine oppfatninger til BoE sin agering i tiden som kommer. Vi tror derfor ikke på store bevegelser på dagens KPI- tall.
- Den svenske kronen trakk svakere gjennom dagen i går. EUR/SEK handler nå rundt 9,46. En årsak bak bevegelsen kan være nedgang på Stockholmsbørsen og høyere risikoaversjon. Den svenske kronen er for øvrig svært vanskelig å forstå seg på om dagen. Det kan virke som om kursen delvis drives av kortsiktige tradinginteresser. I et tynt førjulsmarked skal det heller ikke så mye til for å bevege kursen. Vi står fortsatt fast ved at den svenske kronen synes undervurdert på dagens nivåer og vi forventer en styrkelse de nærmeste månedene. Om tre måneder ser vi for oss at EURSEK handler rundt 9,20.
- Stockholmsbørsen var ikke den eneste som falt i går, både de amerikanske og de fleste europeiske børsene endte i minus. Bakgrunnen var blant annet frykt for tiltakende inflasjon som ville kunne medføre mindre rom for Fed og andre sentralbanker til å kutte renten. Investorene frykter også flere nedskrivninger fra amerikanske investeringsbanker grunnet trøbbel i finansmarkedene. Denne uken offentliggjør Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bear Stearns sine resultater for fjerde kvartal. For øvrig så er utviklingen i pengemarkedsrentene etter sentralbankenes likviditetstiltak svært viktig og følges nøye. Markedet er svært usikre på effekten av tiltakene. I går tok den første av Fed sine nye kredittauksjoner sted, men dette har foreløpig ikke medført noen større endringer i kredittmarkedene. For å hjelpe på situasjonen annonserte ESB i går at de vil tilby ubegrenset finansiering gjennom den ukentlige auksjonen som tar sted i dag. Forfall på finansieringen vil være 4. januar slik at bankene kan skaffe seg likvidit over årsskiftet. Bakgrunnen for tiltaket er å sikre at pengemarkedsrentene holder seg i nærheten av deres styringsrente på 4 prosent.
-Tross risikoaversjon styrket dollaren seg videre mot den japanske yenen. Også mot andre valutaer, som euroen, vinner dollaren terreng. Fra eurosonen kom gårsdagens nøkkeltall ut på den svake siden. Både PMI- indeksen for tjenester og for industri falt videre, noe som indikerer en svekkelse av stemningen i europeisk økonomi. Euroen fikk i så måte ingen hjelp fra nøkkeltallsfronten og EUR/USD handlet på det svakeste i går rundt 1,433. Valutakrysset handler i morgentimene rundt 1,44. Det er blant annet frykten for høyere inflasjon som gir støtte til dollaren, men stemningen kan raskt snu dersom vi får noen svake nøkkeltall som igjen setter fokuset på det svake boligmarkedet og nedsiderisikoen på vekstbildet i USA. Allerede i dag kan vi få en indikator på tilsanden i boligmarkedet da vi får tall for igangsatte boliger i USA i november., avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.