Sterkere dollar
- Dollaren har styrket seg med 1,2 prosent mot euro det siste døgnet. Det kan være at styrkelsen i noen grad hang sammen med uttalelsene sent tirsdag fra sjefen i Kansas FED, Thomas Hoenig, om at den amerikanske sentralbanken må være rede til å heve rentene på grunn av utsiktene til økt inflasjon. I tillegg bidro økte oljepriser til å styrke inflasjonstrusselen. I går kom det svake tall fra eurosonen med nedgang i detaljhandelen. I Tyskland falt ordrene ytterligere. Det ledet hen til spekulasjonene om at Den europeiske sentralbanken kan komme til å senke rentene i løpet av året. Forskjellen til i utsiktene for renteutviklingen i eurosonen og USA trekkes derfor frem som en forklaring på dollarstyrkelsen. Tidligere har vi sett at dollaren har styrket seg etter at forventningene til ytterligere rentekutt fra FED avtok. Markedene har nå en svært moderat sannsynlighet for flere rentekutt i år, og priser fullt inn en renteøkning innen utgangen av januar neste år, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Ny oljeprisrekord
- Prisen på WTI olje passerte 123 dollar fatet i natt og Nordsjøoljen Brent var notert til 122,6 dollar fatet da Londonbørsen stengte i går. Oljeprisen er dermed doblet det siste året og er seks ganger høyere enn i 2002. Økningen i går kom etter at de amerikanske myndighetene hadde frigitt en rapport over lagersituasjonen. Lagrene for destillater, herunder diesel og fyringsolje, hadde falt og var 13 prosent lavere enn for ett år siden. Behov for økt energiproduksjon i Kina, Sør-Afrika, Chile og Argentina har økt etterspørselen etter diesel til strømproduserende generatorer.
Økt inflasjonspress
- Den økte inflasjonstrusselen bidro til at lange amerikanske renter steg i går. Økte oljepriser trekkes frem som en hovedgrunn til at aksjeindeksene på de amerikanske børsene falt. S&P 500 var ned 1,8 prosent og DJIA falt med 1,6 prosent. Økt inflasjonsfare og utsikter til økte renter økte frykten for at forbruksveksten forblir svak og at husholdningenes gjeldsbetjeningsevne svekkes. I går kom også tall for Pending Home Sales som viser at det fortsatt er nedgang i omsetningen av brukte boliger. Dermed var det duket for nedgang i aksjekursene for selskaper med eksponering mot konsumentene, bank/forsikring og boligmarkedet.
- I går ble det også lagt frem tall for produktivitet og lønnskostnader i USA. Både produktiviteten og lønnskostnadene kom ut høyere enn ventet, men lønnskostnadene per produsert enhet (LPE) steg mindre enn ventet på forhånd, og veksten i LPE har kommer markert ned. Den moderate LPE-veksten betyr at de innenlandske inflasjonsimpulsene ikke burde bekymre FED, men det så ikke ut til at markedene tilla disse tallene så stor vekt, påpeker Aamdal.
Nye rentemøter
- I dag er det rentemøter i sentralbankene i eurosonen og UK. Det er ikke ventet noen endring i rentene denne gangen heller, men det vil bli mye oppmerksomhet rundt uttalelsene på pressekonferansene for å spore eventuelle nye signaler. I UK er det ventet at BoE holder renten uendret etter at den senket renten til 5,00 prosent i april. Kredittkrisen og svekkelsen av økonomien tilsier at det er behov for flere rentekutt, men oppgangen i inflasjonen tilsier at nedgangen blir gradvis. Ifølge en undersøkelse av Reuters venter 45 av 65 spurte analytikere at BoE vil senke renten i juni. I dag kommer også uketall for førstegangssøkende til ledighetstrygd. Det er ventet at antall nye ledige vil bli litt færre enn i forrige uke, men at tallene vil være høyere enn gjennomsnittet for de siste fire ukene. I så fall tyder det på ytterligere svekkelse i det amerikanske arbeidsmarkedet, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.