Sterk krone - svak dollar
Siden i går har dollaren falt, kronen er styrket, norske renter høyere og Oslo Børs kraftig ned, skriver analytiker Kyrre Aamdal.
Store utslag
- Sentralbankene og økonomiske nøkkeltall av store utslag i rente- og valutamarkedene i går. FED indikerte mer aggressive kutt i rentene, BoE holdt renten i ro og norsk inflasjon ble høyere enn ventet. Det gav svakere dollar, sterkere pund og sterkere krone. Dollaren handler nå oppunder 1,48 EUR/USD, mens norske kroner ligger nær EUR/NOK 7,80. Dermed har kronen styrket seg med 1,7 prosent mot dollar det siste døgnet. Pundet svekket seg imidlertid mye senere på dagen og handles nå rundt EUR/GBP 0,7560. Norske renter har trukket markert opp. 3 måneders Nibor er opp over 10 basispunkter, og samme økning noterer vi for FRA-rentene. At Oslo Børs falt 3,2 prosent så ikke ut til å legge noen demper på de norske rentene. I USA trakk 10-års statsrente opp, mens to-åringen falt. Sistnevnte falt som følge av økte forventinger til rentekutt fra FED, mens ti-åringen steg sammen med økte aksjeindekser, skriver Aamdal.
Bernanke bekymret
- Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke foredro i går om "Financial Markets, the Economic Outlook, and Monetary Policy" i Washington i går kveld. Bernanke var tydelig mer bekymret i forhold til de økonomiske utsiktene i forhold til det som tidligere var kommet frem. Nå la han vekt på at de realøkonomiske utsiktene var svekket og at risikoen på nedsiden var mer tydelig. Tidligere har han også vist til risikoen for økt inflasjon. Den var heller ikke utelatt nå, men samtidig pekte Bernanke på at inflasjonsforventingene var rimelig godt forankret. Uttalelsen om at "... we stand ready to take substantive additional action as needed to support growth and to provide additional insurance against downside risks" er dermed lett å tolke som at FED er rede til å kutte renten med 50 basispunkter på møtet 29. og 30. januar. Markedet priser nå dette neste fullt inn, påpeker DnB NOR Markets.
Uendret rente i EU
- I går holdt Den europeiske sentralbanken som ventet, renten uendret. Nok en gang understreker sentralbanksjef Jean-Claude Trichet at banken er klar til å heve renten ("... prepared to act preemtively...") for å unngå at andrerundeeffekter av den i øyeblikket høye inflasjonen og risikoen for at prisstabiliteten rokkes materialiserer seg. Han slo fast at forankringen av inflasjonsforventningene har den høyeste prioriteringen. I lys av disse uttalelsene virker det nesten rart at banken ikke hevet renten. Sentralbanken viser til at det er nedsiderisiko på vekstbildet og at risikoen ikke bare er knyttet til utviklingen i USA, men også til de dempende effektene som følger av økte råvarepriser, økt risiko for proteksjonisme og globale ubalanser, mener Kyrre Aamdal.
Uendret i England
- Bank of England vedtok i går å holde styringsrenten uendret på 5,50 prosent. Det var på forhånd knyttet stor usikkerhet til beslutningen. Konsensusforventningene helte mot uendret rente, mens markedet i økende grad så ut til å prise inn et kutt. Etter beslutningen styrket imidlertid pundet seg umiddelbart og ble handlet rundt 0,7478 mot euroen. Men siden har altså pundet falt tilbake.
Økt inflasjon
- I går la Statistisk sentralbyrå frem inflasjonstall for desember og dermed for 2007 under ett. I desember steg KPI utenom energipriser og avgifter (KPIJAE) med 1,8 prosent år/år, mot ventet 1,6 prosent. Dyrere bøker og høyere prisvekst på vedlikehold og reparasjoner av bolig dro opp prisveksten i forhold til våre anslag. Den innenlandske kjerneinflasjonen er nå oppe i 3,0 prosent. For ett år siden var den 1,2 prosent. Økte lønninger og trolig også økte marginer har bidratt til økningen. Internasjonal prisutvikling virker dempende. Prisene på norskproduserte konsumvarer har steget 4,7 prosent det siste året, men hele 7,6 prosent for norskproduserte konsumvarer som er lite påvirket av verdensmarkedets priser. Prisene på tjenester med arbeidslønn som dominerende prisfaktor (frisører, håndverkere mv.) har steget 5,4 prosent. Noen viktige trekk ved fjoråret var en vekst i fastlandsøkonomien på knappe 6 prosent, en forbruksvekst opp mot 7 prosent, en arbeidsledighet som falt med 1 prosentpoeng og nå tegn til at innenlandsk prisvekst skyter fart. Også markedene noterte seg dette og sendt FRA-rentene opp vel 10 basispunkter og kronen styrket seg umiddelbart et par øre mot euro og styrket seg mer siden, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.