Stemningen snur
- President Bush fikk i går aksept for en tiltakspakke myntet på å unngå resesjon, noe som ble positivt mottatt i markedet. Dermed fikk både børsen og rentene et løft. Etter en uke med stor volatilitet og mange negative nyheter, ser stemningen ut til å snu i en noe mer
positiv retning. Dette har ført til at den norske kronen har styrket seg, skriver analytiker Knut Magnussen i DnB NOR Markets.
Krisepakke
- President Bush og lederne i Kongressen ble torsdag enige om en pakke på 150 milliarder dollar -
rundt 1 prosent av BNP - i skattekutt og tiltak rettet mot næringslivet. Skattereduksjonene utgjør opp til
600 dollar for enkeltpersoner og 1200 dollar ektepar - med et tillegg på 300 dollar per barn. Målet med
pakken er å stimulere det private forbruket og næringslivets investeringer for å unngå at
økonomien havner i resesjon. Markedet reagerte positivt og sendte så vel aksjekursene som de
lange rentene opp, skriver Magnussen.
Renter opp - dollar ned
- S&P 500 steg med 1 prosent i går, mens tiårs statsrente gikk opp nesten 20 basispunkter til 3,70 prosent. Økt risikoappetitt førte til en svekkelse av yen, mens euroen ble løftet av fortsatt inflasjonsfokus fra ECB-representanter. Dollaren svekket seg dermed mot euro, men styrket seg mot yen: EUR/USD handles nå rundt 1,4750 og USD/JPY rundt 107,50, ifølge DnB NOR Markets. De amerikanske nøkkeltallene som ble sluppet i går var også delvis positive. Førstegangssøkende til ledighetstrygd holdt seg lave - rundt 300 000 for andre uke på rad - godt under forventningene. Tallene kan være påvirket av problemer med sesongjusteringer, men kan også indikere at
ledigheten ikke stiger like raskt som i desember. Omsetningen av brukte boliger falt med 2,2 prosent - noe svakere enn antatt på forhånd. Det positive var at antall boliger for salg falt noe. Fortsatt tar det imidlertid hele 9,5 måneder å omsette denne beholdningen, så det er likevel neppe tvil om at boligprisene vil fortsette å falle. Vi har anslått at nedgangen vil bli rundt 15 prosent fra topp til bunn, mener DnB NOR-analytikeren.
Inflasjon i Japan
- Bank of Japan har lenge holdt rentene særdeles lave i et forsøk på å få inflasjonen opp. Tall som ble publisert i natt kan tyde på at sentralbanken nå endelig ser ut til å lykkes. Kjerneinflasjonen i Japan havnet på 0,8 prosent i desember, høyere enn anslått. Selv om dette antakelig oppfattes positivt, er problemet at den økonomiske veksten nå avtar. Sentralbanksjef Fukui lover derfor at pengepolitikken fortsatt vil være ekspansiv. Markedet vurderer det dessuten som mer sannsynlig at renten blir senket, enn hevet. Yen vil derfor utvilsomt fortsette å være en lavrentevaluta i overskuelig fremtid.
Også fra eurosonen kom det positive nyheter i går. Vi tenker ikke på meglerskandalen i Societe Generale, men på det tyske stemningsbarometeret for industrien. IFO-indeksen steg i januar og kom dermed ut klart sterkere enn forventet. Indeksen, som både omfatter en vurdering av dagens situasjon og næringslivets forventninger til fremtiden, holder seg dermed fortsatt på et høyt nivå: Indeksen havnet på 103,4 - langt over det langsiktige gjennomsnittet på 96,4. Den positive utviklingen kan skyldes at tysk eksportindustri fortsatt gjør det godt, tross sterk euro og svakere konjunkturer i USA. Forklaringen er antakelig at eksporten har blitt rettet mot nye markeder i Øst- Europa og Asia, og at euroen ikke har styrket seg så mye mot valutaer som rubel og renmimbi.
Positiv stemning
- I lys av oppgangen i aksjemarkedet, en økning i oljeprisen på rundt 2 dollar per fat fra i går og en noe mer positiv stemning generelt, styrket kronen seg i går mot alle de viktige valutaene.
Styrkingen har vært mest markert mot yen: 2,5 prosent siden i går morges. Kronen handles nå rundt 8,0 mot euro og rundt 5,4250 mot dollar, en styrking på henholdsvis 0,6 og 1,5 prosent det siste døgnet, avslutter Knut Magnussen i DnB NOR Markets.