Stadig sterkere dollar

Publisert: 30. mai 2008 kl 09.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Oljeprisen falt igjen i går og Brent er nå kommet ned i 126,5 dollar per fat. Dette til tross for en markert nedgang i de amerikanske oljelagrene. BNP i USA ble som ventet revidert opp til en vekst på 0,9 prosent i første kvartal. Kjerneinflasjonen havnet noe lavere enn antatt på 2,1 prosent. Ellers overrasket lønnsomheten markert på oppsiden med en vekst på 3,8 prosent (var ventet ned). Samlet sett bidro dette til å løfte renteforventningene og til å styrke dollaren. I morgentimene handles USD/JPY rundt 105,5 og EUR/USD rundt 1,5530. Dollaren har også styrket seg mot norske kroner. I ettermiddag kommer de viktige tallene for privat forbruk i april og kjerneinflasjonen. I tillegg slippes Chicago PMI og revidert forbrukertillit fra Michigan, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.

Norsk økonomi bremser

- Registrert ledighet fra NAV viste uventet en oppgang i ledigheten i mai. Også bruttoledigheten (inkl. de på tiltak) steg i mai. Det ser dermed ut til å være et omslag på gang i arbeidsmarkedet. Riktignok har ledigheten kun steget en måned, men det etter en lengre periode med utflating på et lavt nivå. Detaljomsetningen steg med 0,4 prosent i april - omtrent som vi ventet. Påsken skapte usikkerhet rundt tallene, men omsetningen falt litt når vi ser mars og april i sammenheng. Det er dermed ingen tvil om at veksttakten for forbruket har avtatt markert fra i fjor: Trendveksten har nå kommet ned i 2 prosent. Renteoppgangen er antakelig en viktig forklaring bak avmatningen. Forbrukertilliten (fra MakroSikt) bedret seg noe i mai, men ligger klart lavere enn for et år siden. Indikatoren peker dermed i retning av fortsatt moderat fart i forbruket fremover. SSB la i går frem sin rapport om konjunkturtendensene. Prognosene viser en klar oppbremsing av farten i økonomien. Fastlands-BNP ventes å vokse med i underkant av 3 prosent i år og 2 prosent neste år - ikke veldig ulikt Norges Banks prognoser. SSB spår at inflasjonen vil havne godt over inflasjonsmålet både i år og neste år, men at kjerneinflasjonen vil bli liggende under målet i hele prognoseperioden. Dermed mener SSB renten kan senkes til 4,75 prosent i løpet av 2009, skriver Magnussen.

Inflasjonsbekymringer

- Britiske boligpriser fortsetter å falle i stor fart. I følge Nationwide var nedgangen hele 2,5 prosent i mai - det største fallet på en måned siden undersøkelsen begynte i 1991. Fallet har vart i over et halvt år og prisene ligger når rundt 4 prosent lavere enn for et år siden. Flere andre indikatorer som kom i går (CBI retail survey og forbrukertilliten) indikerer at dette vil gå utover farten i forbruket fremover, og dermed vil hele økonomien bremse opp. Det er grunnen til at vi tror renten på sikt vil bli satt mer ned. Høy inflasjon og stigende inflasjonsforventninger utelukker imidlertid rentekutt på kort sikt. Pundet styrket seg mot euro i går, tross de svake tallene.
- Svensk BNP for første kvartal kommer i formiddag. Det er ventet en oppgang på 0,7 prosent k/k, men vi tror veksten kan vise seg å bli lavere. Svekkelse av privat forbruk vil ventelig dempe veksten. Også boligprisstatistikken for første kvartal kommer i dag. Svenskekronen styrket seg litt i går, ifølge DnB NOR Markts.

Gjedrem pøser på

- Norges Bank fortsetter å forsyne markedet med likviditet. I går ble det tilført nær 60 milliarder kroner gjennom F-lån og i dag lånes det ut 10 milliarder kroner gjennom en ny valutaswap. Målet er å få ned de unormalt høye pengemarkedsrentene. I går falt de korte rentene i pengemarkedet betydelig som følge av likviditetstilførselen, avslutter Knut A, Magnussen.

Saken fortsetter under annonsen