Stabile aksjer i ustabile tider

Publisert: 27. juni 2002 kl 11.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Selv om børsen beveger seg ganske kraftig for tiden er det flere aksjer som ikke beveger seg med samme fart som resten av børsen. De er nesten upåvirket av børsens bevegelser. Stiger børsen er sannsynligheten for at de blir liggende stille stor, faller børsen - det samme. Man kan nesten si at de lever sitt eget liv uavhengig av hvordan markedet beveger seg. Men hvordan skal man finne disse aksjene?

Man finner aksjer med lav betaverdi!

RISIKO

Når man vurderer risikoen til en aksje er det to typer risiko du egentlig vurderer. Det er den bedriftsspesifikke risikoen. For eksempel om bedriften har en svak ledelse, late medarbeidere og et dårlig produkt. Denne risikoen lyder det klingende navnet usystematisk risiko, og kan reduseres med å spre investeringene dine til flere forskjellige selskaper. Slik aksjefondene gjør.

Den andre risikoen du tar når du investerer i aksjer er markedsrisikoen. Den rammer ikke en spesiell aksje, men markedet som sådan. Slik som et terroristangrep. I et marked kan ikke denne reduseres ved å spre sparingen. Denne risikoen kalles systematisk risiko.

Det er her beta kommer inn. Noen aksjer svinger kraftigere enn andre aksjer når for eksempel et terroristangrep eller en renteøkning inntreffer. Dette måles ved å sjekke hvor mye de svinger sammen med markedet (i Norge er markedet representert med hovedindeksen på Oslo Børs). Svinger aksjen akkurat like mye som hovedindeksen, har aksjen en betaverdi på én. Er betaverdien to, betyr det at utslagene for denne aksjen er dobbelt så store som for hovedindeksen når noe rammer markedet, og en beta på null viser at markedet ikke påvirker aksjen i det hele tatt. Nå er ikke det ofte man ser at aksjer har en betaverdi på null. Men også på Oslo Børs er det aksjer med en svært lav betaverdi. Aksjer som nesten ikke reagerer på markedssvingningene. Og disse kan det lønne seg å lete etter i nedgangstider.

FALLER MINDRE

Saken fortsetter under annonsen

Mange sier at det lønner seg å sitte med høyrisikoaksjer (høy beta) når børsen stiger, og lavrisiko (lav beta) aksjer når børsen faller. Vi har sett på de ti aksjene med lavest betaverdi på Oslo Børs. Og gjennomsnittsavkastningen til disse er over 20 prosent bedre enn hovedindeksen. Og da er det ikke regnet med utbytte.

De selskapene vi har sett på har en betaverdi mellom 0,36 og 0,61, noe som er relativt lavt (spesielt i forhold til for eksempel spekulasjonsaksjen Opticom med en beta på 2,79 - børsens høyeste), og indikerer at aksjene ikke påvirkes nevneverdig av markedssvingningene. Selskaper som ikke har hatt omsetning på mer enn 40 prosent av handelsdagene, og aksjer hvor betaverdien har en forklaringsgrad på under 20 prosent (altså hvor under 20 prosent av svingningene er forklart med betaverdien) er ikke tatt med i oversikten.

Det er verdt å merke seg at bank- og finansnæringen dominerer listen over aksjer/grunnfondsbeviser med lavest betaverdi. Aksjer i denne sektoren følger hovedindeksen i liten grad, og dersom man ønsker å flytte pengene vekk fra høyrisikobransjer kan aksjer eller grunnfondsbeviser tilknyttet denne sektoren være et godt valg.

Nå er det ikke slik at man må elske banker for å plassere pengene i stabile aksjer. Konsumentvareselskaper slik som Orkla og Rieber & Søn utmerker seg også som selskaper med lav markedsrisiko. Nå er antakeligvis ikke dette overraskende ettersom disse i stor grad er selskaper som serverer oss den daglige middagen. Dette bidrar nok også til at man har meget stabile forhold. Mer overraskende er det kanskje at Statoil er ett av selskapene som utmerker seg med lav betaverdi. Faktisk lavere enn både Orkla og Gjensidige NOR. Det skal tydeligvis mye til for å rokke på den norske oljegiganten!

«SIKKER HAVN»

Mange leter etter en «sikker havn» for pengene i disse ulvetider. Banksparing er kanskje det eneste alternativet de har. For selv om det viser seg at aksjene med lavest betaverdi har gjort det bedre enn hovedindeksen det siste året, må man være klar over at dette er historiske tall. Ting kan endre seg fort. Det er bare å se noen år tilbake - da var bankaksjene slett ikke lavrisiko aksjer.

Men vær også klar over at høy beta ikke betyr at man må tape penger. Du kan nok fremdeles forvente at avkastningen på aksjer med høy risiko vil være høyere enn på aksjer med lav risiko. Men kanskje først når bunnen er nådd…

Saken fortsetter under annonsen






Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen














































Avkastning siste år

Beta

Navn
Avkast. siste år


0,36

Sparebanken Pluss5,10 %

0,41

Bolig og Næringsbanken11,70 %

0,47

Sparebanken Rogaland20,90 %

0,52

Kongsberg Gruppen0,90 %

0,52

Rieber & søn-5,70 %

0,52

KredittBanken-11,10 %

0,57

Statoil-1,40 %

0,59

Sparebanken Møre21,10 %

0,61

Orkla-3,20 %

0,61

Gjensidige NOR8,00 %
Hovedindeks-17,00 %