Sparemuligheter: Nye regler - mer action
Hittil har det vært forbudt for norske fond å bruke opsjoner. Det betyr at norske fond ikke har kunnet sikre aksjene mot kraftige kursfall, noe som kunne ha begrenset tapene mange har hatt i aksjefond i det pillråtne børsåret 2001. I tillegg har reglene gjort at norske sparere har fått få nye produkter fra norske leverandører. For selv om det har vært forbudt for norske fond å ta i bruk derivater, har det vært tillatt å selge slike produkter fra utenlandske aktører med base i EU/EØS. Dette kan nå endre seg. Nye forskrifter, som gir fondene flere muligheter til å ta i bruk derivater, er i disse dager under behandling i Finansdepartementet. Forskriftene vil sannsynligvis tre i kraft i løpet av året. Og litt avhengig av den endelige utformingen, vil norske sparere nå kunne få tilgang til nye spareprodukter.
MER ACTION?
Bruk av derivater i fond, kan gi en såkalt gearing-effekt. Det vil si at verdien på fondet stiger - eller synker - mye mer enn referanseindeksene. Dermed kan de mest risikosøkende også få skreddersydde spareprodukter (se ØR nr. 1 2002). Bransjen er imidlertid nølende til å utvikle slike produkter, selv om de er svært populære i Tyskland.
- Norske fondsprodukter er gjennomregulerte og dermed sannsynligvis forbundet med en viss trygghet blant norske sparere. Skulle lov- og forskriftsendringer åpne for svært spenstige produkter vil det enkelte forvaltningsselskap måtte ta stilling til hvorvidt det vil være ønskelig å tilby slike produkter, sier Ruud. Etter hans oppfatning er det ikke åpenbart at alle norske forvaltningsselskap for verdipapirfond vil etablere hedgefond, selv når rammebetingelsene eventuelt vil åpne opp for dette, sier Lasse Ruud som er administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening.
Fondene nøler foreløpig med å utvikle nye produkter.
- Vi har ingen produkter med derivater på trappene nå. Og jeg tror ikke opsjoner vil bli brukt i tradisjonelle norske fond på en stund ennå, sier Håvard Gulbrandsen som er investeringssjef i DnB Investor.
Norske hedgefond vil også drøye en stund.
- Det er for tiden ikke tillatt å produsere hedgefond i Norge. Det er derimot tillatt for verdipapirforetak å selge utenlandske hedgefond i Norge. Dette ser vi som et paradoks, og vi jobber derfor med å få endret regelverket. Myndighetene holder for tiden på med å revidere forskriften om verdipapirfondenes handel med derivater, og i denne forbindelse har fondsbransjen trykket på for mer liberale regler. Videre har EU nylig revidert regelverket for verdipapirfond (det såkalte UCITS-direktivet), og kravet er at endringene skal være innarbeidet i fondsloven innen 18 måneder. Vi jobber i denne forbindelse for at loven også skal endres slik at norske fond får adgang til shorthandel, noe som vil kunne føre til nye produkter inkludert norske hedgefond, sier Ruud.
I første omgang vil derivater mest sannsynlig bli brukt for bedre å styre risikoen i fondene.
- Endringene i derivatforskriftene betyr at vi kan foreta mer effektiv risikotagning i forvaltningen av våre fond. På mange måter innebærer dette også redusert avstand mellom aktiv forvaltning av formuende personers penger og vår tradisjonelle fondsforvaltning, sier Edward Wendel som er investeringsdirektør i Avanse.
Og kunder som er lei av trøtte fond, bør skrike ut, for nå skal forvalterne begynne å lytte til kundene.
- Vi vil også i mindre grad være pushere av ulike produkter. Nå skal vi lytte mer til kundene og deres behov og utvikle produkter ut fra dette, lover Wendel.