Spår uendret rente

Publisert: 11. juni 2008 kl 09.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Norsk kjerneinflasjon falt fra 2,4 prosent til 2,3 prosent i mai. Prisstigningen var lavere enn ventet og kronen svekket seg. Differansen mellom Riksbankens prognose og faktisk inflasjon økte i mai. Vi tror derfor på heving av reporenten i juli. Haukete uttalelser fra Fed-medlemmer bidro til dollarstyrkelse i går, skriver seniorøkonom Maren Elise Romstad i DnB NOR Markets.

Gjedrem øker neppe renten

- Norsk kjerneinflasjon falt fra 2,4 prosent til 2,3 prosent i mai. Dette var 0,1 prosentpoeng lavere enn vi og konsensus hadde ventet. I samme måned i fjor steg prisene på reparasjoner og vedlikehold av egen bolig. Dette ble ikke gjentatt i år. På forhånd var det ventet at prisene på transporttjenester kunne stige noe, men dette skjedde ikke. Disse to faktorene bidrar til å forklare hvorfor den årlig prisstigningen falt fra april til mai. Inflasjonen ligger fortsatt over Norges Banks anslag på 2,2 prosent, men godt under den alternative banen med høy inflasjon fra siste Pengepolitiske rapport. Avstanden mellom faktisk inflasjon og Norges Banks anslag er nå lavere enn foregående måned. Vi mener dermed at det ikke er noen grunn til å avvike fra den planlagte rentebanen som tilsier uendret rente i juni. Høye pengemarkedsrenter og risikopåslag reduserer Norges Banks behov for å øke styringsrenten. Markedet reagerte med å sende rentene noe lavere, mens kronen svekket seg. Et fall i oljeprisen kan også ha bidratt til en svakere krone. I morgentimene handler EUR/NOK omkring 8,01. Kronefallet var størst mot dollar, som har styrket seg 1,4 prosent mot kronen det siste døgnet, skriver Maren Romstad.

Svensk renteøkning?

- Svenske konsumpriser steg 0,4 prosent fra april til mai, dette var mer enn ventet. Tolvmånedersveksten er nå oppe i 4,0 prosent. Riksbanken ventet en inflasjon på 3,6 prosent. Differansen mellom Riksbankens prognose og faktisk inflasjon øker og blant annet dette har fått oss til å endre vår renteprognose for Sverige. Vi tror på heving av reporenten med 25 basispoeng ved møtet 3. juli og løfter foreløpig hele rentekurven med 0,25 prosent. Endringen må også sees i sammenheng med mandagens pressemelding om at Riksbanken gradvis vil fase ut bruken av underliggende inflasjon (KPIX), samt haukete signaler fra ECB forrige uke. Den svenske kronen styrket seg mot den norske kronen, men totalt ser markedsutslagene ut til å være drevet av internasjonale bevegelser, med dollarstyrkelse i spissen, mener DnB NOR Markets.

Inflasjon i fokus

- Dollaren styrket seg gjennom hele gårsdagen. Bernankes tale fra natt til tirsdag og uttalelsen om at sentralbanken "strongly resist" en ytterligere økning av inflasjonsforventningene påvirket markedet i går. Feds Fisher fulgte i sentralbanksjefens fotspor og uttalte at sentralbanken ikke vil tillate inflasjon å komme ut av kontroll og er klar over faren for at en svak dollar kan slå ut i inflasjonen. I følge Fisher kan situasjonen utvikle seg til en negativ "feedback loop". Det vil si en ond sirkel der svak dollar legger press på inflasjonen og høy inflasjon igjen fører til en svakere dollar, også videre. Dollaren har styrket seg med 0,6 prosent mot euro det siste døgnet og i morgentimene handles den rundt 1,548. I Eurosonen er også signalene tydelige. Inflasjonen er i fokus, hvilket bidro til at euroen styrket seg i går, skriver Romstad.

Saken fortsetter under annonsen

Bekymring i Asia

- Den kinesiske sentralbanken varslet lørdag at de vil øke primærreservekravet for bankene fra 16,5 til 17,0 prosent 15. juni og videre til 17,5 prosent 25. juni. Kinesiske myndigheter er tydelig bekymret for inflasjonen. En representant for kinesiske myndigheter uttalte at valutaen bør få appresiere raskere. Flere asiatiske land er bekymret for høy inflasjon og sentralbankene i Thailand, India og Sør-Korea tok grep i markedene tirsdag for å hindre videre kapitalutstrømning og påfølgende depresiering. Myndighetene ønsker å redusere volatiliteten i kursene og redusere spekulasjonen i valutaene. Interveneringen fra sentralbankene førte til en styrkelse av valutaene i forhold til dollar. Tiltaket kan bidra til å holde valutakursene oppe for en midlertidig periode, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.