Snakket dollaren opp
- Det hører til sjeldenhetene at FED-sjefene uttaler seg om valutakursen. Derfor vakte det oppsikt i markedet da Bernanke i gårsdagens kommentarer eksplisitt uttalte seg om dollaren. Han sa at dollarfallet har bidratt til en uønsket oppgang i import- og konsumprisene og at FED er oppmerksom på ("attentive to") implikasjonene fra en svakere valuta på inflasjon og inflasjonsforventninger. Det synes dermed som om den amerikanske sentralbanken er mer bekymret for at dollaren øker inflasjonen enn at den faktisk har hindret en enda sterkere nedtur for økonomien. Markedet reagerte med å sende dollaren markert sterkere og nivåene har holdt seg over natten. Nå handles EUR/USD rundt 1,5450 og USDJ/PY rundt 105,20. Også i norsk regning har dollaren styrket seg betydelig det siste døgnet og USD/NOK handles nå rundt 5,16. Det amerikanske aksjemarkedet falt i går på fornyet frykt knyttet til finansselskapene. Nedgangen bidro også til at det lange rentene falt. Oljeprisen falt i går ned mot 124 dollar per fat, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets.
Økt risiko
- Både Norges Bank og Riksbanken slapp sine halv årlige rapporter om finansiell stabilitet i går. Norges Bank sier at risikoen for ustabilitet har økt. Det skyldes blant annet at finansuroen har gjort det dyrere å låne penger både for husholdninger og næringsliv. Uroen har også gjort det vanskeligere for bankene å skaffe finansiering. Men Norges Bank mener likevel at de norske bankene har klart seg godt gjennom perioden med uro og at de er godt rustet for en periode med lavere inntjening. Ifølge sentralbanken er det risiko for økt sparing i husholdningene og for et betydelig fall i prisene å på næringseiendom når konjunkturene svekkes. Markedet reagerte ikke på fremleggelsen av rapporten. I dag slipper Norges Bank sin forventningsundersøkelse. Det viktigste ved undersøkelsen er om den vil vise oppgang i inflasjonsforventningene, slik vi har sett i flere andre land den siste tiden, påpeker Magnussen.
- Også Riksbanken mener at stabiliteten er tilfredsstillende, men at risikoen har økt. De svenske bankene anses også finansielt sterke og robuste, men det er risiko knyttet til et mer markert tilbakeslag i de baltiske landene. For øvrig er også de svenske bankene også kommet bedre ut av krisen enn mange internasjonale banker. Uttalelsene fra sentralbanksjef Ingves ble tolket positivt og førte til en styrking av den svenske kronen mot euro i går formiddag. I øyeblikket handles EUR/SEK rundt 9,32, ifølge DnB NOR Markets.
Dagens nøkkeltall
- Det kom flere sentrale indikatorer fra eurosonen i går. BNP økte friskt i første kvartal. De detaljerte tallene, som kom i går, viste at veksten ble enda noe sterkere enn de foreløpige tallene indikerte. Detaljene viste for øvrig at det var den innenlandske etterspørselen, først og fremst investeringene, som løftet veksten. Ellers viste den sterke oppgangen i produsentprisene i april at kostnadspresset tiltar. I dag kommer PMI for tjenesteyting i mai (ventet ned) og detaljhandelen i april (ventet opp).
- Fra USA får vi i dag ADP-rapporten, som normalt er en relativt god veiviser for det etterfølgende payroll-rapporten, som kommer fredag. Denne gang ventes det at ADP vil vise et fall i privat sysselsetting på 30.000 personer. De siste månedene har imidlertid prediksjonsevnen vært relativt dårlig, og rapporten vil neppe gi store markedsutslag. Senere på ettermiddagen kommer ISM-rapporten for tjenesteytende sektor. Det ventes at indeksen vil holde seg litt over 50 i mai. Det kommer også reviderte tall for lønnskostnader og produktivitet i første kvartal. Ellers i dag slipper OECD sin Economic Outlook, men nye prognoser for medlemslandene, avslutter Knut Marnussen i DnB NOR Markets.