Smittefrykt
- Det hvite hus lanserte fredag en nødhjelpspakke på 150 milliarder dollar for å hjelpe den vaklende amerikanske økonomien. Børsene fortsatte likevel nedover. Frykt for at de amerikanske problemene skal smitte over til eurosonen har sendt euroen svakere, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Hva gjør Gjedrem?
Denne uken er rentemøtet til Norges Bank den viktigste begivenheten på den norske kalenderen.
- Denne uken er det rentemøte i Norges Bank. Siden forrige møte har vi fått sterke nøkkeltall for norsk økonomi; Inflasjonen steg i desember og vi har fått sterke tall for detaljhandel, arbeidsmarked og utenriksøkonomi. Dette er faktorer som taler for å øke renten. På den annen side er de internasjonale vekstutsiktene svekket og markedene har lavere renteforventninger. Aksjemarkedet har falt markert og boligprisene falt videre i desember. Dette er faktorer som taler for å senke renten. Vi mener verken argumentene for å heve eller for å senke renten er sterke nok til at Norges Bank foretar seg noe nå. Vi venter derfor at sentralbanken holder renten uendret på onsdag. Dette er i tråd med hva markedet for øvrig venter. Vi venter dermed ikke at beslutningen i seg selv vil ha noen større effekt på den norske kronen. Det som imidlertid kan gi markedsbevegelser er hva Gjedrem sier på den etterfølgende pressekonferansen. Vi tror ikke Gjedrem vil gi noen nye signaler vedrørende deres vurdering av fremtidige renter.
- Pundet svekket seg mot euro på fredag. Svake detaljhandelstall var en av årsakene. På forhånd hadde man ventet at detaljhandelen skulle stige på månedsbasis (+0,2%). I stedet falt handelen med 0,4% m/m. Dette kommer etter at store butikkjeder, som Marks and Spencer, tidligere har rapportert om laber julehandel. Tallene bidrar sannsynligvis til å spikre forventningene til rentekutt fra Bank of England på møtet 7 februar. Denne uken får vi forøvrig rentereferat fra sentralbankens forrige møte. EUR/GBP omsettes nå omkring 0,745.
Krisepakke
- Det Hvite Hus skisserte fredag en pakke av midlertidige skattekutt og andre finanspolitiske tiltak til en verdi av USD 150 Mrd. Tiltakene skal stimulere den vaklende amerikanske økonomien. De amerikanske børsene fortsatte likevel ned på fredag. Stadig flere frykter at USA er på vei inn i en resesjon. Forrige uke var den svakeste i amerikanske aksjemarkedet på mer enn fem år. Stadig flere venter nå aggressive kutt fra Fed neste uke. Vi tror den amerikanske sentralbanken vil kutte renten med 50 bp.
- Ettersom utsiktene for amerikansk økonomi stadig forverres, frykter man nå at smitteeffektene til andre økonomier vil bli større enn først antatt. ESBs Nout Wellink ga næring til denne frykten da han på fredag sa at ESB trolig må nedrevidere side vekstanslag for eurosonen. Dette bidro til å svekke euroen. EURUSD noteres nå omkring 1,455. Mot den norske kronen omsettes euroen nå rundt 7,98.
Ut av carry trades
- På bakgrunn av uroen vi har sett i finansmarkedene har mange investorer i det siste gått ut av såkalte carry trades. Dette er tydelig når man ser nærmere på en av de mest vanlige carry tradene; lån i yen og plassering i New Zealandske dollar. Bare forrige uke styrket yen seg med mer enn 4 prosent mot NZD. På fredag så styrket yen seg også videre mot valutaer som USD og EUR. Risikoreduksjon og reversering av carry trades er trolig også bakgrunnen for den styrkelsen vi har sett av den sveitsiske francen i det siste. Ved årsskiftet ble EURCHF omsatt for i overkant av 1,65, mens valutakrysset i dag noteres omkring 1,605, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.