Slutt på 7 års nedtur?

Publisert: 5. mai 2008 kl 09.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Fredagens relativt positive sysselsettingstall underbygget disse spekulasjonene, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

- Den amerikanske dollaren fortsatte å styrke seg på fredag, mot både euro og yen. I asiatisk handel i natt ble imidlertid den amerikanske valutaen notert noe svakere. Det japanske markedet er stengt, slik at omsetningsvolumene trolig var relativt lave. I dag er også de britiske finansmarkedene stengt, noe som også vil påvirke likviditeten i de europeiske valutamarkedene, påpeker Orskaug.

Skeptisk

- Utslagsgivende for dollarstyrkelsen på fredag var trolig de amerikanske sysselsettingstallene (payrolls) for april, som var mindre svake enn fryktet. Sysselsettingen falt med 20.000, mot et ventet fall på 75.000. Fallet i privat sysselsetting var på 29'. Til sammenligning ble det til sammen ansatt 204.000 færre mennesker i privat sektor i de to foregående månedene. Arbeidsledigheten falt overraskende fra 5,1 prosent i mars til 5,0 prosent i april. På forhånd hadde man forventet en knapp økning, til 5,2 prosent. Den positive overraskelsen fra arbeidsmarkedet har fått flere til å spekulere i om det verste er over for den amerikanske økonomien. Vi er noe skeptiske til akkurat det, ikke minst fordi sysselsettingstallene ofte kan bli revidert kraftig fra én måned til en annen. I stedet heller vi mot at flere dårlige tall kan komme fra det amerikanske arbeidsmarkedet, skriver DnB NOR Markets.
- I og med flere europeiske markeder holdt stengt på torsdag, kan nok noe av fredagens dollarstyrkelse også skyldes den amerikanske sentralbankens rentebeslutning på onsdag kveld. Styringsrenten ble altså senket med 25 basispunkter, men FED signaliserte samtidig at rentebunnen kan være nådd. Markedet ser også ut til å tro på sentralbanken: Det prises nå inn mindre enn 15 prosent sannsynlighet for nok et rentekutt på neste rentemøte, i slutten av juni, skriver Orskaug.

Dollartrenden snudd?

- Enkelte spekulerer i om trenden for dollaren nå har snudd, etter syv år med jevn og trutt nedtur. Vi er enige i at den amerikanske dollaren trolig vil styrke seg videre i år, selv om kursen fortsatt vil være relativt svak.
- Den norske kronen styrket seg relativt kraftig på fredag, uten at vi fikk noen nøkkeltall. Høyere oljepris kan imidlertid ha vært en medvirkende årsak, ifølge DnB-analytikeren.

Økt risikoappetitt

Saken fortsetter under annonsen

- Betegnende for den foregående uken var at investorenes risikoappetitt så ut til å øke. To tegn på dette var at prisen på gull falt mens statsrentene steg. Likevel er ennå ikke alt tilbake til normalen i finansmarkedene. I pengemarkedet ser vi det kanskje mest tydelig: Interbankrentene er fortsatt langt høyere enn det markedets forventninger til sentralbankenes styringsrenter skulle tilsi. Og på fredag kom sentralbankene med nye likviditetstiltak. FED øker tilgangen til likvide midler, både for kommersielle banker og investeringsbanker (sistnevnte gjennom at flere typer verdipapir nå kan byttelånes mot amerikanske statspapirer). Samtidig økes swaplinjene til ESB og den sveitiske sentralbanken, slik at banker på kontinentet lettere kan få tilgang til dollar. Bank of England har valgt å stå utenfor, ikke minst fordi man selv har satt i gang omfattende likviditetstiltak.
- I dag får vi norske tall for registrert ledighet i april. Vi venter at ledigheten holdt seg om lag uendret. Tegnene på at arbeidsledigheten nå bunner ut har blitt klarere i de siste månedene, selv om AKU-tallene fortsatt viser relativt kraftig oppgang i sysselsettingen. Senere denne uken, på fredag, kommer også viktige norske tall for inflasjonen i april. Vi venter en økning til 2,3 prosent, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.