Skvis og krise

Publisert: 18. mars 2008 kl 08.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Starten på påskeuka var langt fra rolig. Blodrøde tall på børsene i Europa, likviditetsskvis og kredittkrise i USA, samt nervøsitet og økt risikoaversjon preget markedene. I valutamarkedet er det stille før stormen, skriver seniorøknomom Maren Romsstad i DnB NOR Markets.

Kriseplan slo feil?

- Mandag morgen var neppe den starten på påskeuka de fleste hadde forestilt seg eller håpet på. USA er i resesjon og finansmarkedene snubler verden over. Nødkuttet i diskontorenten, samt utvidet lånetilgang, hadde som hensikt å opprette noe av tilliten i et forslått marked. Det kan derimot se ut til at planen slo feil. De fleste børsene verden over endte mandag i rødt. Investorene søker sikrere aktiva og nervene er tynnslitte etter søndagens nyheter om en ny nødhjelpspakke fra Fed og JPMorgans kjøp av Bear Stearns på billigsalg. Frykten i markedet og alvorligheten i situasjonen kan illustreres ved utviklingen i rentemarkedet det siste døgnet. Renten på tremåneders t-bill raste til det laveste nivået vi har sett siden 1950 og falt under 1%. Toåringen falt også til de laveste nivåene markedene har sett på 5 år. Rentepapiret falt 18 bp og var på det laveste nede på 1,24%. Utviklingen i rentemarkedet illustrerer en "flight to quality" og nervøsiteten blant markedsaktørene, skriver Romstad.

Likviditetskrise

- Det er utvilsomt igjen en likviditetskrise i interbankmarkedet. Tilliten mellom bankene er svunnet hen og interbankmarkedet er tilnærmet dødt. Mandagen viste at bankene er motvillige til å gi hverandre lån og vi så en utgang i kredittspreadene. På 3 måneders horisont fikk vi se en spreadutgang på 8 bp til 1,68, den største differansen så langt i år. I tillegg gikk spreadene mellom to- og tiåringer ut, hvilket reflekterer økt etterspørsel etter korte papirer og kapitalbehov hos bedriftene på kort sikt. Bankene spekulerer i hvilket selskap som følger i Bear Stearns sine fotspor og de finansielle foretakene fikk skikkelig juling på børsen i går. Lehman Brothers og Goldman Sachs, som har fremleggelse av kvartalsresultat i dag, falt på børsene i går. Lehman Brothers måtte ta den kraftigste støyten, siden deres låneportefølje utgjør en større andel av totale aktiva. Lehman Brothers var selv ute og avviste ryktene om at de er i samme situasjon som Bear Stearns, uten at det så ut til å hjelpe nervøse investorer. Det er grunn til å vente svake resultater og store nedskrivninger, siden de to storbankene har en høy grad av eksponering mot subprime-markedet, men Goldman Sachs har så langt klart seg meget bra. Utviklingen i kredittmarkedet og kvartalsfremleggelsene i dag er verdt å følge, da markedsutslagene potensielt kan bli store. Nyheten om Bear Stearns slo hardt ned og det er liten tvil om at de amerikanske markedene er svært nervøse og sensitive for overraskelser begge veier, påpeker DnB NOR Markets.

Stille

- Etter store bevegelser i valutamarkedet i løpet av helgen har markedet roet seg noe. Dollaren har tatt seg noe inn etter nødhjelpspakken fra Fed og har siden i går styrket seg i forhold til en rekke valutaer. Den sveitsiske sentralbanksjefen, Roth, sa i går at sentralbanken holder et øye med CHF og at den kraftige appresieringen hittil i år er til bekymring. I går var det få bevegelser i franc, som i valutamarkedet for øvrig, hvilket kan bety at det er stille før stormen, skriver Maren Romstad.

Saken fortsetter under annonsen

Storm

- Stormen kan komme med FEDs rentebeslutning i kveld. På forrige ordinære møte kuttet sentralbanken styringsrenten med 50 bp og internt var det bred enighet om beslutningen. Kun Fisher ønsket uendret rente. Det har vært få lyspunkter siden møtet i slutten av januar og krisen i kredittmarkedet synes stadig dypere og mer alvorlig enn først ventet. En rekke svake makrotall, vedvarende finansiell uro, utvidet lånevindu fra Fed og et nødkutt i diskontorenten søndag trekker i retning av et nytt, stort kutt. Vi, og konsensus, tror Fed velger å kutte styringsrenten med 50 basispunkter, i lys av økt inflasjonsrisiko og det faktum at renten allerede er kuttet mye, men kan ikke utelukke at FED kan komme til å kutte renten med mer etter siste dagers hendelser. Markedet priser fullt inn et kutt på 1 prosent og 20 prosent sannsynlighet for kutt på hele 125 basispunkter. Det ser ut til at markedet tror på en rentebunn mellom 1,25 prosent og 1,50 prosent, avslutter Maren Romsstad i DnB NOR Markets.