Sjokkgebyr i minibank

Publisert: 22. juli 2002 kl 12.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Ofte er det vanskelig å finne en minibank når du trenger en. Og nå skal det bli enda verre. Det er for dyrt med minibanker. Fra både Gjensidige NOR og DnB får vi opplyst at de er i ferd med å redusere antall minibanker på grunn av de store kostnadene.

Nå koster det banken 6,90 hver gang du bruker minibanken mot tidligere 4,90 kroner. Dette rammer spesielt banker med få minibanker, og især de rene nettbankene som ikke har minibanknett. Men ikke alle har planer om å la kundene betale for økningen.

- Vi leter hele tiden etter smartere måter å drive banken på. Når vi nå informerer kunden om at vi sparer penger på at de heller bruker butikkterminalen til å ta ut penger, så er det en måte å spille på lag med kunden. Kundene vil tjene på at vi sparer penger. Det er uansett helt uaktuelt å innføre gebyrer, sier leder i Skandiabanken.no, Øyvind Thomassen. SkandiaBankens snittkunde bruker minibanken opp mot 1,5 ganger i måneden, mens han benytter butikkterminaler 10 ganger i løpet samme periode. Der koster det for øvrig bare 75 øre for banken hver gang du drar kortet.

Heller ikke andre lavgebyrbanker vil la kunden ta regningen. Fana Sparebank forteller at de ikke har noen planer om å sette opp gebyrene, selv om det gir dem økte kostnader. Målet er heller å få kunden til å benytte deres minibanker.

Flere av de store aktørene har hevdet at det på lang sikt er umulig å drive lønnsomt uten å ta høye gebyrer fra kundene. Nå kan økte interbankgebyrer gjøre det enda vanskeligere for lavprisbankene å holde gebyrene nede.
INGEN DOKUMENTASJON
Thomassen ønsker ikke å spekulere om storbankene nå benytter minibankene til å presse de gebyrfrie bankene.

- Vi regner med at prisen reflekterer de faktiske kostnadene ved å drifte minibankene. Vi har allerede betalt et engangsgebyr for å være med i den norske bankinfrastrukturen, og da forventer vi at prisene ikke har et profittelement. Vi har bedt om dokumentasjon for hva som ligger til grunn for økningen, uten at vi har fått dette, sier Thomassen.

Bank Technical leder i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Tor Johan Bjerkedal, vil ikke gi oss noe regnestykke for hva kostnadene ved å drifte en minibankautomat er. Han mener at kostnadsøkningen er ikke noen stor sak. Selv om økningen er på over 40 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Økningen i gebyret ble gjort etter å ha innhentet kostnadsberegninger fra bankene. Du kan selvfølgelig regne russiske prosenter her, men det er en økning på to kroner, sier Bjerkedal.