Signaliserer rentepause
- Referatet fra FED sitt rentemøte tegner et fortsatt svakt bilde av amerikansk økonomi. Fed anser at risikoen for svakere vekst og høyere inflasjon er bedre balansert etter deres siste rentekutt og signaliserer at det ikke vil komme flere rentekutt i denne omgang, skriver seniorøkonom Camilla Viland i DnB NOR Markets.
Svakt bilde
- Referatet fra FED sitt siste rentemøte, der de besluttet å kutte renten med 25basispunkter, tegnet et fortsatt svakt bilde av amerikansk økonomi. Til tross for at komiteen mente sannsynligheten for at problemene i finansmarkedene skulle føre til et større tilbakeslag hadde blitt redusert den siste tiden, stod de ved at risikoen for den økonomiske veksten fortsatt lå på nedsiden. Et rentekutt ville dempe denne risikoen. De fleste medlemmene mente imidlertid at et rentekutt var en "close call". Både rentekutt, likviditetstiltak og skattepakken ventes støtte opp om den økonomiske aktiviteten i tiden som kommer. På bakgrunn av den siste tids oppgang i råvarepriser og tegn til at inflasjonsforventningene tikker opp, uttrykte medlemmene også bekymring for inflasjonsutsiktene. Likevel mente flertallet det var riktig å kutte renten en gang til for å bedre balansere målene om maksimal sysselsetting og prisstabilitet på mellomlang sikt. Flere medlemmer mente det ikke var behov for ytterligere kutt i tiden som kommer med mindre den økonomiske og finansielle utviklingen skulle indikere en betydelig svekkelse av vekstutsiktene. Fisher og Plosser mente at komiteen burde legge større vekt på deres mål om prisstabilitet og stemte mot et rentekutt på dette møtet. De ønsket at renten skulle holdes uendret. Selv om referatet signaliserte at det ikke er flere rentekutt på trappene, var det ikke nok til å støtte dollaren. I tillegg tynget nye rekordnoteringer for oljeprisen den amerikanske valutaen. Tidligere på dagen viste den tyske IFO-indeksen en oppgang fra 102,4 til 103,5. Det var på forhånd ventet at indeksen skulle falle til 102. Både nåtids- og fremtidsindeksen trakk opp og indikerer at den tyske økonomien fortsatt går relativt godt. Euroen styrket seg på tallene. Som et resultat av gårsdagens hendelser har dollaren svekket seg betydelig mot euro og valutaparet noteres nå til rundt 1,577, skriver Camilla Viland.
Pund svekket
- Også Bank of England offentliggjorde i går referatet fra sitt forrige rentemøte. Referatet viste at det kun var David Blanchflower som ville kutte renten. Han mente man måtte se gjennom dagens høye inflasjon da svakere etterspørsel innebærer en risiko for at inflasjonen vil være lavere enn målet på mellomlang sikt. De fleste andre medlemmene mente derimot at risikoen på inflasjonen var på oppsiden og at et rentekutt ville gjøre det vanskeligere å holde inflasjonen rundt målet. Et kutt kunne signalisere at komiteen var mer opptatt av å stabilisere produksjonsgapet enn å opprettholde fokus på inflasjonsmålet. Resultatet ble som kjent uendret rente. Etter at det ble kjent at kun ett medlem ville kutte renten, er det stadig færre som tror det vil komme flere rentekutt fra den britiske sentralbanken i nær fremtid. Dette var likevel ikke nok til å forhindre en pundsvekkelse mot euro gjennom det siste døgnet. EUR/GBP omsettes nå rundt 0,80, ifølge DnB NOR Markets.
Svakere i Norge
- BNP-tall for Fastlands-Norge kom ut svakere enn ventet. Fastlands-Norge vokste med 0,2 prosent k/k i første kvartal. Vi hadde på forhånd ventet en vekst på 0,4 prosent, mens konsensus ventet et utfall på 0,7 prosent. Bruttoinvesteringene trekkes ned av fall i industriinvesteringene, fall i boliginvesteringene og offentlige investeringer. Nettoeksporten kom ut svakere enn ventet. Varekonsumet trekker også ned. Tallene indikerer at toppen nå er passert. Bildet som tegnes er svakere enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Isolert sett er dette et argument for å ikke øke renten ytterligere. Vi tror rentetoppen er nådd i denne omgang. BNP-tallene støtter opp under vår prognose. I dag får vi tall for AKU-ledigheten. Tallene er en viktig indikator for press i økonomien og fremtidig inflasjon. Forrige måned viste tallene et fortsatt sterkt arbeidsmarked i Norge. Både vi og konsensus venter at ledigheten holder seg på 2,4 prosent, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.