Sentralbanker i fokus

Publisert: 10. desember 2007 kl 08.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Denne uken er det flere høydepunkter i vente. I det norske markedet er hovedfokuset på inflasjonstallene for november og Norges Bank sin rentebeslutning. Internasjonalt er øynene vendt mot Fed og hva de vil gjøre på deres rentemøte tirsdag. Markedet priser det nå som sikkert at vi får et kutt på 25 basispunkter, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Moroa starter i dag

- Denne uken er det en rekke spennende nøkkeltall på agendaen. Moroa starter allerede i dag når vi får de norske inflasjonstallene for november. I forrige pengepolitiske rapport fra sentralbanken ble det sagt at den sterke kronen og utviklingen i verdensøkonomien kan få negative virkninger for inflasjonen. Videre ble det sagt at det til tross for at det var liten sannsynlighet for fall i prisnivået var nødvendig å gardere seg mot risikoen for en avdemping av prisvekten og at dette måtte tillegges vekt i rentesettingen. Vi, og markedet, forventer denne gangen et utfall på 1,4 prosent på årsbabsis for kjerneinflasjonen. Om utfallet avviker i vesentlig grad fra forventningene, spesielt om utfallet kommer på nedsiden, vil dette kunne påvirke forventningene til fremtidig rentesetting og vi vil trolig se bevegelser i den norske kronen, påpeker Viland.

70 prosent sjanse

- I sin siste pengepolitiske rapport indikerer Norges Bank at de vil heve renten med 25bp på møtet de holder nå på onsdag. Siden den gang har kronen svekket seg betydelig og vi har fått sterke norske BNP- tall. Dette er faktorer som taler for at sentralbanken skal stå ved dette og heve renten. I tillegg signaliserte den europeiske sentralbanen i forrige uke at risikoen på rentene nå er på oppsiden og at de hadde diskutert å heve renten. Dette kan gjøre det lettere for Norges Bank å heve renten nå. På den annen side har problemene i finansmarkedene tiltatt og pengemarkedsrentene har igjen steget. Videre har forventningene til amerikanske styringsrenter falt og både Bank of England og Bank of Canada senket renten i forrige uke. Dette er faktorer som taler for å holde renten uendret. Alt i alt mener vi at argumentene for å heve veier tyngst og vi anser det som 70 prosent sannsynlig at vi får en renteheving på 25 basispunkter på onsdag. Markedsaktørene er ikke samstemte i at en heving nå er riktig, og et slikt
utfall kan derfor føre til en sterkere krone, skriver DnB NOR-analytikeren.

Kutt i USA

- Det er ikke bare Norges Bank som har rentemøte denne uken. Tirsdag skal FED i ilden. Markedet priser det nå som sikkert at FED vil senke renten med 25 basispunter på dette møtet. Dette legger stort press på FED om å følge opp. Etter forrige rentemøte vurderte FED risikoene å være balanserte og signaliserte dermed at rentekuttene kunne være over for denne gang. Siden den gang har vi sett et stadig svakere boligmarked og kreditturoen har tiltatt. Dette er faktorer som bidrar til økt frykt for resesjon i USA. Både Bernanke og Kohn fra FED har også den siste tiden tatt på seg en noe mer duete tone i sine uttalelser og det ligger derfor i kortene at vi kan få ytterligere et rentekutt fra FED på tirsdag.

Saken fortsetter under annonsen

Økt kapitalkrav i Kina

- På lørdag annonserte den kinesiske sentralbanken en heving av reservekrav til 14,5 prosent med virkning fra 25. desember. Dette er en konsekvens av en beslutning fra onsdag om å føre en strammere pengepolitikk. I tillegg ble taket for utenlandske investeringer i kinesiske aksjer løftet fra 10 milliarder dollar til 30 milliarder. I følge Reuters spekuleres det nå i at dette kan være en del av en bredere strategi som vil øke tempoet for appresiering av den kinesiske yuanen. Den kinesiske yuanen har allerede steget med ca 5,4 prosent mot dollaren siden starten av 2007 og markedet venter nå videre appresiering, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.