Sentralbankdagen

Publisert: 10. januar 2008 kl 08.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Oppgang i lange renter og på børsen i USA og litt sterkere dollar gav et lite pusterom etter mange nedgangsdager på nyåret, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets i sin morgenrapport.
- I løpet av gårsdagen trakk dollaren litt sterkere mot euro og i løpet av natten også noe sterkere mot japanske yen. Norske kroner har styrket seg i morgentimene og noteres i skrivende stund rundt EUR/NOK 7,8750. Mot dollar svekket kronen seg med 2-3 øre i går ettermiddag, men har i løpet av natten kommet tilbake til USD/NOK 5,36-nivået. Mot svenske kroner kan vi notere 0,4 prosent sterkere norsk krone. Det britiske pundet har falt mot euro og EUR/GBP ble notert til ny topp på 0,7512. Svekkelsen blir i flere kommentarer relatert til dagene rentemøte og mulighet for rentekutt, mener DnB NOR Markets.

Børsen opp i dag?

- Europeiske børser falt i går, med blant annet Oslo Børs ned 2,8 prosent. Det kan dels knyttes til nedgangen i det amerikanske markedet dagen før. I går steg det amerikanske aksjemarkedet, særlig mot slutten av dagen. Det kan borge for en positiv åpning på Oslo Børs. I kjølvannet av den amerikanske børsoppgangen steg de lange amerikanske rentene, skriver Kyrre Aamdal

Sentralbankene

- I dag vil valutamarkedene rette oppmerksomheten mot sentralbankene. Toshiro Muto fra Bank of Japan foredro like etter kl. 06 i dag. I Storbritannia annonserer Bank of England sin rentebeslutning kl. 13. Svekkelsen av økonomien tilsier at det er behov for flere rentekutt, men vi tror sentralbanken venter til februarmøtet med å senke igjen. Ifølge Bloomberg venter kun 2 av 21 at renten settes ned i dag, men utviklingen i pundkursen kan tyde på at stadig flere tror på rentekutt. Den europeiske sentralbanken følger etter med annonsering kl. 13:45. Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet holder pressekonferanse kl. 14:30. Heller ikke denne gangen blir det renteheving fra ESB og det blir neppe noen endring i kodeordbruken. Inflasjonen i eurosonen ligger over 3 prosent, langt over ESBs mål om inflasjon i underkant av 2,0 prosent. Men samtidig er man bekymret for effektene på økonomisk vekst fra finansuroen og problemene i USA. Vi tror at eurosonen kommer seg relativt velberget gjennom året og at ESB fortsetter rentehevingene i andre halvår i 2008. Og til slutt: Kl. 19 i kveld vil sentralbanksjef Ben Bernanke snakke om økonomi og pengepolitikk.
I går uttalte St. Luis Feds sjef William Poole at inflasjonsforventingene er godt forankret og at Fed ikke trengte å bekymre seg for at inflasjonsforventningene kommer ut av kontroll. Det gir Fed et stort handlingsrom. Han viste videre til at om de økonomiske dataene skulle tilsi at det er behov for lavere renter vil det neppe være grunn til å tro at inflasjonsforventningene stiger. Poole er nå ikke medlem i FOMC og vil gå av som guvernør i St. Luis Fed ved utgangen av mars.

Inflasjonstall

- I dag legger Statistisk sentralbyrå frem inflasjonstall for desember og dermed for fjoråret under ett. Vi venter en kjerneinflasjon på 1,6 prosent. Det er helt i tråd med konsensusanslagene, men marginalt over Norges Banks anslag fra oktober. Inflasjonstallene er blant de viktigste indikatorene. Pristall over 1,6 prosent vil trolig løfte renteforventningene.
- I går la vi frem vår rapport Økonomiske Utsikter 1/08 og samtidig med den nye prognoser. Der har vi i første rekke justert ned prognosen for amerikanske styringsrenter. Likevel venter i høyere styringsrenter i de fleste landene vi dekker i forhold til markedsforventingene. Vi har også gjort noen valutakursjusteringer. For kronen venter vi fortsatt en sterkere krone frem mot sommeren, men tror senere på en tilbakevending til EUR/NOK rundt 8,00. Dollaren venter vi vil tendere sterkere mot euro de neste månedene, men siden svekke seg noe. Mot asiatiske valutaer venter imidlertid en noe større svekkelse, avlslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen