Rolig valutamarked

Publisert: 9. januar 2008 kl 08.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- I går var det nok en dag uten de helt store bevegelsene i våre viktigste valutaer til tross for betydelige endringer i lange renter og aksjeindeksene, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
- Dollaren er i morgentimene marginalt svakere mot euro, og har svekket seg litt mer mot japanske yen. Norske kroner har ligget stabilt mot både euro og dollar, likevel med svingninger, pluss/minus ett øre. og har i løpet av natten trukket opp til EUR/NOK 7,90 fra 7,88-7,89 gjennom gårsdagen. Svenske kroner svekket seg derimot med om lag fem øre mot euro i går kveld, og gikk dermed svakere også mot dollar og norske kroner. Riksbankens møtereferat fra rentemøtet 18. desember viste at kun Svante Öberg stemte for en renteøkning. De øvrige fem stemmeberettigede ville ha uendrede renter. Det lå neppe noen særlig overraskelser i det referatet og SEK holdt seg helt stabil rundt fremleggelsen. Svekkelsen kom først rundt 23 i går kveld, skriver Aamdal.

Bolig videre ned

- I det amerikanske rentemarkedet falt renten på 10-års statsobligasjoner med rundt 4 bp. i går. Dette må ses i sammenheng med at aksjemarkedet etter hvert falt. S&P 500 var i går ned 1,8 prosent, mens Nasdaq composite falt med 2,4 prosent. 2008 har med andre ord ikke startet helt bra i USA. Nedgangen kom på ettermiddagen amerikansk tid og rakk dermed ikke å påvirke utviklingen på Oslo Børs. Sistnevnte steg i går med 2,2 prosent. Microsofts bud på Fast dominerte børsdagen i går. I USA knyttes nedgangen blant annet til uttalelser fra AT&T om at selskapet så svakere utvikling i forbruket av teletjenester. Markedene synes følsomme for signaler om det amerikanske forbruket. Renten på to-års amerikanske statspapirer falt i går med fem basispunkter og blir nå notert til 1,55 prosentpoeng under styringsrenten. I futuresmarkedet prises det fullt ut inn et rentekutt på 25 bp. 30. januar og om lag 75 prosent sjanse for at kuttet blir på 50 bp. Det negative sentimentet i USA fikk litt ny næring da novembertallene for Pending Home Sales falt med 2,6 i går. Nedgangen kom etter et par måneder met oppgang og viderefører dermed den nedadgående trenden. Tallene var imidlertid svakere enn ventet og indikerer at omsetningen av brukte boliger skal videre ned, påpeker DnB NOR Markets.

Nedgang i salg

- I eurosonen falt detaljomsetningen i november med 0,5 prosent fra måneden før. Nedgangen kom etter tre svake måender og på tross av økt sysselsetting og lavere arbeidsledighet. Nedgangen henger for så vidt sammen med svakere forbrukertillit og lavere lønnsvekst. Faren for at dette forsterker virkningene av svakere internasjonal vekst i år har dermed økt noe. På den annen side var gårdagens tall for industriordre i Tyskland i november meget bra og kom etter sterk vekst i oktober. Det er særlig eksporten som drar ordrene opp. Eksportveksten er sterkest til Øst-Europa og Midt-Østen, samt fremvoksende økonomier utenom Øst-Asia, ifølge Aamdal og DnB NOR.

Sysselsetting stiger

- I Norge fikk vi tall fra arbeidskraftundersøkelsen som viste at sysselsettingen fortsatt stiger kraftig. Annualisert sysselsettingsvekst fra september til oktober var 4,8 prosent og veksten fra oktober i fjor var på 3,8 prosent. Arbeidsledigheten falt til 2,5 prosent, det laveste siden desember 1987. Det ser tilsynelatende ikke ut til å være industrien som tar unna denne veksten i sysselsettingen. Industriproduksjonen for november falt med 1,2 prosent, noe mer enn ventet. Men den underliggende veksten er fortsatt positiv og godt over normalvekst. Kraftproduksjonen viste nok en måned med kraftig nedgang, og vil bidra til lavere vekst i BNP i fjerde kvartal. I både andre og tredje kvartal bidro kraftproduksjonen med 0,3 prosentpoeng til veksten i BNP for fastlandsøkonomien.
- I dag legger SSb frem tall for detaljomsetningen i november og vi legger frem vår rapport Økonomiske Utsikter, den første for året, avslutter Kyrre Aamdal.

Saken fortsetter under annonsen