Rolig i valutamarkedet

Publisert: 7. februar 2008 kl 08.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Det siste døgnet har det vært små bevegelser i valutamarkedet. Dollar har holdt sin posisjon og styrkelsen av yen fortsetter. Bank of England og ESB har rentemøte i dag. Vi venter en kvarting ned i England og uendret rente for eurosonen, skriver analytiker Maren Romstad i DnB NOR Markets.

Dollaren holder seg

- Dollaren har holdt sin posisjon det siste døgnet etter en markant styrkelse mot euro tirsdag. Dette kan være et resultat av at markedet ikke ønsker å ta ut posisjoner foran rentemøtene i dag. Det har også vært et rolig døgn for det amerikanske rente- og børsmarkedet. Børsene i USA endte noe ned. Blant nøkkeltallene publisert onsdag fikk vi produktivitet og boliglånssøknader for USA. Produktiviteten steg 1,8 prosent i fjerde kvartal, noe som var høyere enn konsensus. Dette har sammenheng med de svake tallene for arbeidsmarkedet og reduksjonen i antall timer arbeidet. Ukentlige boliglånssøknader steg i forrige uke. Flere analytikere mener derimot at det er feilkilder i tallene. Hovedårsaken ligger i at nye lånetakere fyller ut flere søknader, som følge av den siste tids innstramning i kredittmarkedene. I går kveld holdt Feds Plosser en tale i Birmingham. Plosser, kjent for å være haukete, påpekte at Fed må holde et våkent øye med inflasjonen i tiden fremover. Han advarte også mot svak vekst i amerikansk økonomi første halvdel av 2008 og økende ledighet opp mot 5,25 prosent. Plosser sa også at boligmarkedet er den største risikofaktoren og kan sende USA inn i resesjon, mener DnB NOR Markets.

Rentemøter

- På formiddagen i dag er det to rentebeslutninger og først ut er Bank of England. Den engelske sentralbanken holdt styringsrenten uendret ved forrige rentemøte, kun duen Blanchflower ønsket å kutte. Siden desember har man vært vitne til en svekkelse av den britiske økonomien, samt generelt dårligere globale utsikter. Vi tror derfor at Bank of England vil kutte renten med 25 basispoeng. Dette er i tråd med konsensus, som venter en styringsrente på 5,25 prosent etter dagens beslutning. I den grad et rentekutt er fullt priset inn av markedet vil ikke beslutningen gi noen effekt på det britiske pundet. Det er større grunn til å vente seg markedsreaksjoner når Mervin King legger frem inflasjonsrapporten neste onsdag og markedet får potensiell ny informasjon. Pundet har svekket seg noe det siste døgnet, men det er kun snakk om små bevegelser, påpeker Romstad.

Inflasjonsfrykt

- Tre kvarter etter Mervin King skal Jean-Claude Trichet i ilden. Trichet holdt renten uendret på 4 prosent ved forrige møte. ESB vektla bekymringer for høyere inflasjon og konsekvensene dette kan ha for inflasjonsforventningene fremover. Inflasjonen i eurosonen nådde hele 3,2 prosent i januar, noe som er et stykke fra ESBs mål om inflasjon i underkant av 2 prosent. Prisstigningen og eventuelle andrerunde effekter er hovedutfordringen til den europeiske sentralbanken. ESB tok et haukete standpunkt umiddelbart etter rentekuttene fra Fed, og vi venter at renten for eurosonen holdes uendret. Mest interessant blir det å se hvorvidt sentralbanken endrer språkbruk i etterkant av møtet. Med hensyn til den økonomiske usikkerheten er det godt mulig, men ESB vil fortsatt vektlegge og advare mot andrerunde effekter av høyere energipriser. Skal ESB få bukt med inflasjonen er det viktig at de beholder en viss grad av troverdighet, slik at økte inflasjonsforventninger ikke får feste, skriver DnB NOR.

Saken fortsetter under annonsen

Rolig valutadag

På en ellers rolig onsdag, er det verdt å merke seg at fortsatt etterspørsel etter lavrentevaluta ga en styrkelse av yen. Usikkerheten knyttet til USAs økonomi har også gitt utslag i lavere oljepris.
I rekken av FED taler er det i kveld Fisher sin tur. Han skal snakke om sentralbankenes rolle som uavhengig institusjon og økonomisk stabilitet. Talen kan være av interesse, siden Fisher stemte mot rentekutt på forrige sentralbankmøte, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.