Rolig i valuta
- Valutamarkedet har beveget seg lite siden i går morges. På morgenkvisten har japanske yen styrket seg noe etter at tallene for første kvartal viste en vekst på 0,8 prosent fra fjerde kvartal i fjor. Dette var sterkere enn ventet. Norske kroner er marginalt svakere mot euro og dollar. Aksjemarkedet i USA steg i går, med en særlig oppgang for teknologiaksjene. Nasdaq 100 steg eksempelvis med 1,7 prosent, mens DJIA var opp 0,7 prosent. Lange amerikanske renter var ned 9 basispunkter, blant annet som følge av svake amerikanske nøkkeltall, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Norge
- I går la regjeringen frem det reviderte budsjettet for 2008. Det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet ("bruk av oljepenger") øker med 16,1 milliarder fra 2007 til 73,9 milliarder kroner. Det er likevel 2,9 milliarder kroner lavere enn lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet fra oktober. Noe av bakgrunnen er at bruken av oljepenger i 2007 ble nesten 11 milliarder kroner lavere enn antatt i oktober. Regnet som andel av trenden i fastlands-BNP, øker underskuddet med 0,7 prosentpoeng. Det er klart mer enn i NB08 der anslaget var 0,3 prosentpoeng. Budsjettet er derfor nå mer ekspansivt enn lagt til grunn i fjor høst. Også den reelle, underliggende utgiftsveksten ser ut til å bli høyere: 3,25 prosent fra 2007 til 2008 mot anslått 2,2 prosent i Nasjonalbudsjettet. Budsjettet bidrar dermed til å øke presset i norsk økonomi og i utgangspunktet skulle dette kunne føre til høyere renter. Men bidraget til rentene er nok beskjedent, og budsjettet gav heller ingen særlige markedsreaksjoner. Riktignok trakk rentene opp, men det var i all hovedsak en følge av økte euro-renter. Den senere ned gangen i amerikanske renter fikk imidlertid liten betydning for de norske rentene. Regjeringen venter som de fleste andre en markert nedgang i veksten for fastlandsøkonomien. BNP Fastlands-Norge anslås å stige med 3,2 prosent i 2008. Årslønnsveksten anslås til 5,5 prosent i år. Det er nok litt lavt og må ses i lys av at staten er i vanskelige meklinger med arbeidstakerne. Kjerneinflasjonen anslås til 2,4 prosent, som ikke synes urimelig i lys av de siste måneders utvikling. Oljeprisen for 2008 anslås til 500 norske kroner per fat. (Oppjustering fra 360 i oktober). Med USD/NOK på 5, gir dette en oljepris på 100 dollar per fat, med USD/NOK på 5,2 blir oljeprisen 96 dollar fatet, påpeker Aamdal.
Europa
- Et foreløpig estimat på BNP-veksten i eurosonen viste en oppgang på 0,7 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, som var litt mer enn ventet. Det var særlig Tyskland som trakk opp med en vekst på 1,5 prosent fra fjerde kvartal. Inflasjonen i eurosonen ble 3,3 prosent i april i tråd med tidligere flashestimat. Kjerneinflasjonen falt fra 2,0 prosent til 1,6 prosent og gav ECB et lite pusterom, skriver DnB NOR-analytikeren.
USA
- I USA kom vareproduksjonstallene ut svakere og kapasitetsutnyttelsen falt mer enn ventet. Kapasitetsutnyttelsen er nå på sitt svakeste siden orkanen Katrina i september 2005. Utviklingen innen industrien fremstår som relativt svak sett i lys av dollarfallet, der eksportveksten ikke utlikner nedgangen i innenlandsk etterspørsel. Sentimentindeksene kom blandet ut. Empire Stat fra New York FED viste en liten nedgang, mens Philly FED-indeksen steg. For den sistnevnte var det en relativt kraftig oppgang for fremtidsutsiktene. NAHB-indeksen falt fra 20 i april til 19 i mai. Indeksen holder seg dermed på svært lave nivåer. Ingen tegn her til at vi nærmer oss bunnen i boligmarkedet. Indeksen blir neppe særlig bedre før mot slutten av 2008, mener Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.