Renteøkning i oppløp

Publisert: 9. november 2007 kl 11.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Kjerneinflasjonen var 1,4 prosent i oktober. Dette var litt lavere enn ventet og bidro til at kronen svekket seg fire øre mot euro. Samlet inflasjon ble -0,2 prosent i oktober, noe som skyldes sterkt fall i elektrisitetsprisene det siste året. Norges Bank starter med dette strategiperioden med en inflasjon som ligger litt under forventingene. Det vil komme ytterligere ett tall før neste rentemøte da en renteøkning er planlagt. Vi skal trolig se en klart sterkere krone og enda lavere inflasjon før den renteøkningen kanseleres.
Konsumprisindeksen samlet sett viste et falt på 0,2 prosen (på årsbasis) i oktober. Dette kan vi takke strømprisene for. Det siste året har prisen på strøm gått ned med 37,6 prosent - til tross for en liten oppgang den siste måneden.
Justert for endringer i avgifter og energivarer (KPIJAE) steg prisene med 0,1 prosent fra september til oktober. Sesongjustert var indeksen uendret. Matvarene bruker normalt å falle med 0,3% i oktober, men denne gangen var nedgangen på 1,2 prosent, den sterkeste nedgangen siden tallserien starter i 1979. Nedgangen i matvareprisene var også hovedgrunnen til at inflasjonen ble 0,1 prosentpoeng lavere enn vi hadde anslått. Så langt har økte matvarepriser internasjonalt ikke slått særlig gjennom i Norge, men det kan være grunn til å tro at motvareprisene også her vil trekke opp. Den sterke kronen vil imidlertid kunne motvirke dette. Prisene på transporttjenestene falt med 0,9 prosent, på månedsbasis, som er den største nedgangen registrert i oktober. Det var likevel godt i tråd med vårt anslag. For øvrig var det relativt små avvik fra normal prisutvikling. Norges Banks anslag var 1,5%, mens konsensusanslag samlet inn både fra Reuters og fra Bloomberg var på 1,6 prosent. Utfallet på 1,4 prosent førte derfor til at kronen umiddelbart svekket seg med fire øre mot euro, skriver analytiker Kyrre Aamdal i et analysenotat.

Under forventningene

Samlet viste importprisene i KPI-JAE et fall på 1,3 prosen på årsbasis. De siste månedene har dermed den importerte inflasjonen avtatt. Den innenlandske prisstigningen falt fra 2,7 til 2,5 prosent. Prisene på tjenester med arbeidslønn som dominerende prisfaktor har steget med 5,2 prosent det siste året; det vil si nokså nær veksten i avtalt lønn det siste året. Fortsatt høy lønnsvekst tilsier at den innenlandske inflasjonen vil holde seg høy fremover. (Men vi hadde altså like høy vekst i mars i fjor).
Norges Bank starter med dette strategiperioden med en inflasjon som ligger litt under forventingene. Det vil komme ytterligere ett tall før neste rentemøte 12. desember da en renteøkning er planlagt. Vi skal trolig se en klart sterkere krone og enda lavere inflasjon før den renteøkningen kanselleres, konkluderer DnB NOR Markets.


Saken fortsetter under annonsen