Rentebunn i USA?

Publisert: 28. april 2008 kl 09.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Dollaren har styrket seg ytterligere mot flere valutaer. Mot japanske yen er dollaren på sitt sterkeste på to måneder. I forhold til fredag morgen har dollaren styrket seg med 0,4 prosent mot yen og 0,2 prosent mot euro. Dollaren har styrket seg mer eller mindre sammenhengende siden tirsdag i forrige uke etter bunnen på rundt EUR/USD 1,60. Styrkingen kan ses i sammenheng med mer dempede forventinger til rentekutt på onsdagens FED-møte. Også det britiske pundet har kommet seg noe etter pustevansker mot euro midt i forrige uke. EUR/GBP er noteres nå til like under 0,79, noe som er 0,7 prosent lavere enn fredag morgen, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
- Kronen er om lag på samme nivå mot euro som fredag morgen og handles like under EUR/NOK 8,00. Mot dollaren er kronen vel ett øre svakere enn fredag morgen. Oljeprisen har trukket opp og en månedskontrakten for Brent er på vel 117 USD/fat, legger han til.

Rentebunn?

- Denne uken er det flere viktige begivenheter. Mest oppmerksomhet har nok onsdagens rentemøte i FOMC, rentekomiteen i Federal Reserve. FOMC reduserte styringsrenten med 75 basispunkter ved forrige møte, 18. mars. To av medlemmene, Fisher og Plosser, ønsket mindre kutt på grunn av økt inflasjonsrisiko. Fisher fremhevet spesielt at det å rette virkemidlene inn mot å redusere likviditetsbegrensningene ville bedre de økonomiske utsiktene raskere og mer varig enn lavere renter i den nåværende situasjonen. Markedet priser nå inn vel 50 prosent sjanse for at renten senkes med 25 basispunkter, mens alle 20 spurte primærhandlere i en Reuters-undersøkelse fredag kveld ventet kutt på 25 basispunkter. I markedet prises det nå inn en rentebunn på 2,00 prosent. Det er markert opp fra midten av mars da markedet priset inn en bunn mellom 1,25 prosent og 1,50 prosent. Oppgangen bør ses i sammenheng med utviklingen i kredittmarkedene generelt som nå synes noe bedre, skriver Kyrre Aamdal.

Norske nøkkeltall

- Onsdagen er også dagen for norske nøkkeltall. Statistisk sentralbyrå legger frem tall for detaljhandel, kredittvekst og arbeidsledighet. Detaljomsetningen steg ganske kraftig i februar og det er tall for mars som nå legges frem. Høy vekst sist, faktisk nivå litt over beregnet trend, trendveksten avtakende og tidlig påske tilsier nedgang i indeksen i mars. Vi venter en nedgang på 0,5 prosent, mens gjennomsnittet av de spurte analytikerne i en undersøkelse fra Bloomerg venter økning. SSB legger også frem tall for varekonsumet. Dette ventes å utvikle seg litt bedre enn detaljhandelen fordi strømforbruket trolig økte. SSBs arbeidskraftundersøkelse viste en nedgang i arbeidsledigheten i januar til 2,3 prosent. Tallene er tremåneders gjennomsnitt. Beregning av underliggende månedstall indikerer at januartallet var særlig lavt og at februartallet vil bli høyere. Vi anslår 2,4 prosent, skriver DnB NOR Markets.
- Det er i tråd med økende førstegangsregistrering og forventinger om at bunnen er nådd. Konsensus (Bloomberg): 2,3 prosent. Kredittveksten har holdt seg oppe, og steg for både husholdninger og bedrifter i februar. Husholdningenes økte renteutgifter vil bidra til å dempe låneetterspørselen og bankene ønsker nok å redusere utlånsveksten. Vi venter derfor nedgang i K2, men så langt har ikke det en slik nedgang kommet særlig godt frem i de publiserte tallene. Vi anslår derfor kun en marginal nedgang både i kredittveksten i alt og for husholdninger og bedrifter. Norges Banks valutakjøp for mai angis også på onsdag. Vi venter at den høye oljepriser innebærer en liten økning i de daglige kjøpene. Om tallene kommer ut slik vi venter, underbygger de antakelsen om at et omslag i økonomien er på vei og at rentetoppen er nådd. Det kan gi noe svakere krone. I dag legger SSB frem tall for konjunkturbarometeret som er en stemningsindeks for industrien. Denne har avtatt fra toppen i fjerde kvartal 2006 og vi venter ytterligere nedgang i dag, avslutter analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR.


Saken fortsetter under annonsen