Rekordsterk krone

Publisert: 20. mai 2008 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den amerikanske ledende indikatoren for april viste en oppgang på 0,1 prosent. På forhånd var det ventet et uendret utfall. Tross oppgang er dette fortsatt et svakt tall og indikatoren peker mot avtakende vekst i andre og tredje kvartal. Markedet reagerte positivt på tallet og sendte børsene opp og dollaren sterkere. EURUSD noteres nå til omkring 1,55. Den tyske ZEW- indeksen og amerikanske produsentpriser står på dagens agenda. Begge tallene kan påvirke den videre utviklingen for valutaparet, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

- Utenlandske investorer fortsatte å kjøpe kroner i går. Valutaen ble på det sterkeste notert til under 7,80 mot euro og under 5,00 mot dollar. Bildet som tegnes for den norske kronen er svært positivt om dagen; Oljeprisen er høy og når stadig nye rekorder, rentenivået er høyt, Oslo Børs stiger og volatiliteten i valutamarkedet har falt. Den importveide kronen, I-44; er nå på det sterkeste siden januar 2003. I morgentimene omsettes EURNOK til omkring 7,80, mens dollaren noteres rundt 5,03.

Fortsatt rekordhøye oljepriser

- Oljeprisen steg i går og var nær ny rekordnotering etter at OPECs president, Chakib Khelil, uttalte at det er lite trolig at OPEC vil bestemme seg for å øke oljeproduksjonen. Khelil mener verden har nok olje og at dette ikke er årsaken til den høye oljeprisen. Han mener den høye oljeprisen er et resultat av spekulasjon, en svak dollar og geopolitiske uroligheter. Et fat olje (US light crude) omsettes nå for omkring 127 dollar per fat.

Den sterke oljeprisoppgangen vi har sett er en av hovedårsakene til at Oslo Børs har vært i toppform den siste tiden. I går fortsatte oppturen og børsen endte dagen opp med 1,26 prosent. Hovedindeksen har steget med omkring 30 prosent siden midten av mars og ligger nå på 515,12.

Økt stabilitet i markedet

- Også i resten av verden har børsene steget den siste tiden og markedene er generelt mindre nervøse. Blant annet har volatiliteten i den amerikanske børsindeksen S&P500 (VIX) på to måneder falt fra ca. 32 til omkring 17 prosent. Volatiliteten i valutamarkedet (målt ved GCRI) har i samme periode falt fra 19,5 til 12 prosent. Lavere volatilitet er en viktig årsak til at japanske yen har svekket seg den siste tiden. Når volatiliteten avtar, tar gjerne markedets risikoappetitt seg opp, og risikable carry trade strategier blir igjen populære. En carry trade strategi er å låne i en lavrentevaluta for å plassere i en valuta eller annet aktiva med høyere avkastning. Med sitt lave rentenivå er japanske yen en populær finansieringsvaluta i slike strategier. Dermed svekker yen seg når risikoappetitten øker. Yen svekket seg noe gjennom gårsdagen, men har hentet seg inn igjen i asiatisk handel. USDJPY omsettes nå til omkring 104,2, EURJPY til omkring 161,5.

På bakgrunn av sitt høye rentenivå (styringsrente på 7,25 prosent) er den australske dollaren en populær investeringsvaluta for carry trades. I natt ble referatet fra det siste rentemøte til Australias sentralbank offentliggjort. I referatet kom det frem at sentralbanken hadde vurdert å heve renten på forrige møte. Ved siden av et høyt rentenivå er høye råvarepriser en viktig driver for den australske dollaren. Eksport av råvarer (olje, jern, gull mm.) utgjør 17 prosent av den australske økonomien. Det høye rentenivået og stigende råvarepriser er faktorer som den siste tiden har bidratt til å styrke AUD. Valutaen steg i går til den sterkeste noteringen mot dollar på 24 år. AUDUSD omsettes nå for i underkant av 0,96, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen