Rekordhøy euro

Publisert: 23. november 2007 kl 08.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- I asiatisk handel i natt handlet den amerikanske dollaren for første gang over 1,49 mot euroen., skriver DnB NOR i sin morgenrapport.
- Og i går annonserte den danske statsministeren at man skal holde en folkeavstemning om hvorvidt danskene skal bli en del av eurosonen eller ikke.

Rekorlav dollar

- I gårsdagens europeiske handel var det relativt små bevegelser på valutamarkedene. I asiatisk handel i natt falt imidlertid den amerikanske dollaren til et rekordlavt nivå mot euroen. Samtidig som dollaren nå handles til over 1,49 mot den europeiske valutaen, har den også svekket seg til under 108 mot den japanske yenen. De amerikanske finansmarkedene var stengt i hele går på grunn av Thanksgiving og dermed kom det heller ingen nøkkeltall som kunne forklare den brede dollarsvekkelsen. Dermed taler det for at forventningene til flere amerikanske rentekutt kan ha økt. Sannsynligvis vil man i de europeiske markedene bruke dagen i dag til å teste 1,50-nivået. Den norske kronen styrket seg jevnt over og handler i morgentimene i dag nedover mot 8,00 mot euroen. Heller ikke kronebevegelsene kan forklares med nøkkeltall og, som vi har forklart tidligere, er det sannsynligvis en kombinasjon av finansuro og tekniske faktorer som i det siste har vært kronedrivende, skriver seniroøkonom Bjørn-Erik Orskaug.

Dansk euro-avstemning

- Den danske regjeringen kunngjorde i går at man skal holde folkeavstemning om deltagelse i eurosonen. I praksis vil en deltagelse ikke ha særlig mye å si, da Danmarks Nationalbank uansett holder kronekursen innenfor et stramt intervall mot euroen og følger de rentebeslutningene som ESB tar. Likevel skal man ikke utelukke nok et euro-nei fra danskene. I følge statsminister Fogh Rasmussen vil avstemningen skje innen fire år, påpeker Orskaug.

Ny redningsaksjon

- I kredittmarkedene kom i det minste én god nyhet i går, om enn liten: Forsikrings-selskapet CIFG vil bli tilført ekstra kapital fra sine eiere. CIFG er ett av flere forsikringsselskaper som spesialiserer seg på å garantere for andres lån. I praksis låner man bort sin egen trippel A-rating til låntagere med lavere kredittscore og sikrer dermed billigere tilgang til kapital for sistnevnte. Amerikanske kommuner er av de som har benyttet seg av slike garantier. I det siste har imidlertid ratingbyråene begynt å bekymre seg for garantistenes eksponering mot subprime-markedet for boliglån og advart mot at man kanskje må trekke tilbake den viktige AAA-ratingen. Skjer dette, vil verdiene på kundenes obligasjoner falle fordi kredittrisikoen på låneutstedelsen øker. Gårsdagens "redningsoperasjon" gjorde imidlertid at Fitch kunne bekrefte at CIFG beholder sin AAA-rating. Det er fortsatt usikkert om andre garantister, som AMBAC og MBIA, vil miste sine toppkarakterer fra ratingbyråene eller ikke, vurderer DnB NOR-analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen

Svake euro-tall

- I eurosonen fikk vi i går tall for industriordrene i september. Ordreveksten ble dårligere enn man på forhånd hadde forventet (selv om veksten i august ble revidert opp fra forrige gang). De svake tallene tyder på at den sterke euroen og den høye oljeprisen veier på europeiske produksjonsbedrifter. I eurosonen i dag får vi flash-estimatet for PMI i november. Indeksen for industrisektoren falt forrige gang, særlig på grunn av nye ordre, mens den for tjenestesektoren steg (dog fra å ha falt kraftig tidligere). Denne gangen venter man at begge PMIene vil falle.

Små utslag i marked

- I Norge får vi i dag AKU-ledighetstall for september. Forrige gang ble ledigheten anslått til 63.000, noe som tilsvarte 2,5 prosent av arbeidsstyrken (for fjerde måned på rad). Norges Bank anslår også at dette blir det gjennomsnittlige ledighetsnivået i 2007. Denne gangen venter vi (og konsensus, iflg. Reuters) at ledighetsraten faller til 2,4 prosent. Ledighetstallene er en viktig indikator på press i økonomien og, således, de fremtidige inflasjonsimpulsene. Likevel er endringene fra måned til måned såpass små at de neppe vil gi særlige markedsutslag, avlsutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.