Rekorder i fleng

Publisert: 29. februar 2008 kl 08.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Bernanke talte for senatet i går. Han sa blant annet at den amerikanske økonomien er verre stilt i dag enn hva den var før resesjonen i 2001. Videre sa han at global etterspørsel etter råvarer bidrar til økt inflasjon og dermed gjør sentralbankens jobb vanskeligere. Bernanke sa også at det trolig vil forekomme konkurser innen banksektoren på bakgrunn av den kraftige nedturen i boligmarkedet. Sentralbanksjefen signaliserte nok en gang at Fed er klare til å senke renten ytterligere, til tross for faren for høy inflasjon.

Svake tall

- Gårsdagens amerikanske nøkkeltall kom ut på den svake siden. De reviderte BNP- tallene fra USA for 4. kvartal kom ut uendret fra det første anslaget som ble presentert for en måned siden. På forhånd hadde konsensus ventet en opprevidering fra 0,6 til 0,7 % k/k. Tallet for førstegangssøkende viste en oppgang. Trenden er nå klart oppadgående, noe som er konsistent med et svakere arbeidsmarket. 10 års statsobl.
- Dermed var det duket for en svakere dollar. Nye rekordlave nivåer har nok en gang blitt satt mot valutaer som euro og den sveitsiske francen. Mot euroen har dollaren på det svakeste blitt notert til 1,5231, USDCHF ble på det laveste notert til 1,0483. Mot den norske kronen omsettes dollaren nå for omkring 5,18.
- Dollarsvekkelsen har vært enda større mot den japanske yenen. På bakgrunn av risikoaversjon har man sett reversering av carry trades. Carry trades er en handel der man låner i en lavrentevaluta for å plassere i en høyrentevaluta. På bakgrunn av sitt lave rentenivå har yenen vært et yndet mål for carry trades. Når investorer trekker seg ut av slike handler, ser man økende etterspørsel etter yen, noe som styrker yenen. Det siste døgnet har yenen styrket seg med om lag 1,5 % mot dollar og omsettes i morgentimene for i underkant av 105, det laveste på 3 år. Mot euro noteres yenen til omkring 159. JPYNOK handler rundt 4,94, skriver DnB NOR Markets.

Olje- og gullrekord

- Oljeprisen satte ny rekordnotering på over 103 dollar fatet. Bakgrunnen for den siste tids oppgang i oljeprisen er at investorer ser på olje som sikring mot svak dollar, inflasjonspress og geopolitiske hendelser. Aktørene i markedet ser også at OPEC er klare til å forsvare de høye oljeprisene. Gullprisen satte også ny rekordnotering i går på 973,10 dollar per unse.

Dagens nøkkeltall

- På nøkkeltallsfronten venter vi i dag norske tall for blant annet detaljomsetning, kredittvekst og Norges Bank sine valutakjøp i mars. I januar falt detaljomsetningen. Den gang påpekte vi at dette er svært volatile tall og at det var for tidlig å slå fast at kjøpefesten er over. Dersom utfallet også denne gangen faller, skal man imidlertid ikke se bort fra at denne oppfatningen brer seg, noe som kan gi en svakere krone. Fra USA får vi i ettermiddag den amerikanske forbruks (PCE)- deflatoren. Dette er en viktig inflasjonsindikator, og følges derfor nøye i forhold til fremtidig rentesetting. Som kjent steg både total og kjerne inflasjonen i januar mer enn ventet. Konsensus venter også at forbruksdeflatoren (kjerne) skal stige til 0,3 % m/m sj. Det har i det siste blitt satt lys på at Fed virker mer fokusert vekt problemene i finansmarkedene og faren for svak vekst enn oppsiderisikoen på inflasjon. Et høyere utfall enn ventet kan likevel gi utslag i noe høyere renter og dollaren kan trekke noe sterkere, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen