Regningsforvirring

Publisert: 24. juli 2002 kl 15.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Trenden de siste årene har vært å sette bort administrasjon av regninger. Dette kan få overraskende og til dels ubehagelige konsekvenser for dem som ikke er observant på praksisen. Det gjelder spesielt rett etter at firma har inngått kontrakt med eksterne inndrivere, såkalte factoringselskaper eller fordringsadminstrasjonsselskaper.

- Inkasso har ekspandert og blitt mer helhetlig. De tar for seg alt fra kredittpolitikk, kredittvurderingsverktøy, trygghetsrutiner, fordringsadministrasjon til inkasso, sier Thor Andersen i Norske Inkassobyråers Forening. Men det er ikke bare inkassobyråene som er inne i denne bransjen, også regnskapsbyråene tar en del av kaken.
UHELDIG SITUASJON
Først får du en regning fra dem du kjøpte varen av, påført deres navn, kontonummer og forfallsdato. Du betaler denne på forfallsdato, og lever i god tro om at alt er i orden - frem til du finner en purring i postkassen. Purringen har samme beløp, men ny mottaker og nytt kontonummer. Forhåpentlig husker du at du har betalt den første regningen. Kaster du slike purringer, uten å kontakte det nye mottakerselskapet, vil du høyst sannsynlig noen dager senere finne et inkassokrav i postkassen.

Malerfirmaet Brendemoe & Kirkestuen inngikk like før sommeren kontrakt med et factoringselskap for inndriving av utestående fordringer.

- Vi stempler giroblankettene med factoringselskapets navn og det nye kontonummeret, men noen giroer fikk ikke dette stemplet. Dette er grunnen til at noen har mottatt uberettigede purringer, sier Nina Pedersen i Brendemoe & Kirkestuen. Hun poengterer at dette problemet snart vil bli løst ved at de vil få nye giroer påført både malerfirmaets og factoringselskapets navn, samt riktig kontonummer.

Firmaet har fått få klager.

- Noen vil ikke ha noe med factoringselskaper å gjøre. Disse får nye fakturaer, sier Pedersen.
LOVEN
- Vi har bedt Kredittilsynet kontrollere enkelte aktører om de har bevilling til å drive med varsling og inkasso, sier Andersen i Norske Inkassobyråers Forening. For å drive slik virksomhet må selskapet ha inkassobevilling eller advokatbevilling.

- Justisdepartementet har laget regler for regnskapsbyråer som ikke har adgang til å drive inkassovirksomhet, sier Stein Tore Næprud i Kredittilsynet. Ifølge reglene kan et regnskapsbyrå utforme purringer, inkassovarsler, betalingsoppfordringer og andre former for henvendelser til skyldnerne, men regnskapsbyråene kan ikke opptre utad eller motta betalinger. Men dersom regnskapsbyrået også har regnskapsføring for fordringshaveren kan disse undertegne purringene og inkassovarslene. Heller ikke tilfeller der selskaper overdrar fordringene til factoringselskap, trenger disse selskapene inkasso- eller advokatbevilling.

Saken fortsetter under annonsen

For oss som forbrukere gjelder det derfor å følge godt med. Passe på at vi ikke betaler regningene flere ganger, samt ikke la oss forvirre om regningen kommer med et annet selskaps navn.