Pund og dollar slår tilbake

Publisert: 21. april 2008 kl 09.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Det britiske pundet og den amerikanske dollaren er de valutaene av de store som har styrket seg mest siden fredag morgen. De handles nå rundt henholdsvis 0,79 og 1,58 mot euroen. Den norske kronen har gått noe svakere mot alle disse valutaene i løpet av helgen, EUR/NOK er nå rundt 7,96 og USD/NOK er igjen over fem, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

Britisk kriseplan

- Én av grunnene til at pundet har styrket seg såpass, er at ryktene om at britiske myndigheter vil annonsere en plan for å lette de stramme betingelsene i boliglånsmarkedet denne uken har blitt mer konkrete. Allerede i dag forventes det at BoE annonserer en slik plan. Planen innebærer at myndigheten inngår en avtale med bankene: Myndighetene tar de (usikre) verdipapiriserte boliglånene og i bytte får bankene (sikre) statsobligasjoner, uten at dette skal koste bankene så mye. Det blir nevnt at verdien på disse statsobligasjonene vil kunne komme opp i 50 milliarder pund, men detaljene er altså ennå ikke offentliggjort. På fredag kom det også signaler om at Royal Bank of Scotland vil hente inn mer egenkapital og at dette vil bli annonsert i løpet av uken. Det er ventet at mye av denne kapitalen vil komme fra utlandet og dermed øke etterspørselen etter pundet. Derfor kan dette også ha vært med på å sende GBP/NOK godt over 10 igjen, skriver Bech-Moen.

Banknytt styrker dollar

- Banknyheter var også med på å forklare dollarstyrkelsen på fredag. Citigroup rapporterte om tap på 5,11 milliarder dollar og nedskrivninger på 6 milliarder i første kvartal. Tapene var noe høyere enn hva som var ventet (Reuters), men kostnadene falt med 2 prosent fra fjerde kvartal. Samtidig ble det annonsert ytterligere kutt i antall ansatte: 9.000 i tillegg til de 4.200 fra januar. Totalt var det ansatt 369.000 i selskapet ved slutten av første kvartal. Fokuset på kostnadskutt og klare tegn på at selskapet gjør alt det kan for å komme over kredittkrisen gjorde at kvartalsrapporten samlet overrasket positivt. Aksjen la på seg mer enn 7 prosent etter publiseringen.
-Det var ikke bare Citigroups kvartalsrapport som overrasket positivt på fredag. Søkeselskapet Google, maskinprodusenten Caterpillar og Honeywell, som er store innen flyelektronikk, la alle frem resultater som var sterkere enn ventet. De toneangivende aksjeindeksene i USA la da også godt på seg, skriver DnB NOR Markets.

Verden litt tryggere?

- Stigende aksjekurser var bare ett tegn på at fredagen var en av de dagene hvor verden igjen så litt tryggere ut: Statsobligasjoner ble mindre populære, dollaren styrket seg mot yenen og gullet falt i pris. Utspill fra OPEC om at de ikke så det som nødvendig å øke oljeproduksjonen og bekymringer rundt oljeproduksjonen i Nigeria førte oljeprisen opp til ny rekordnotering på fredag: 117,05 dollar per fat (WTI). Men prisen har kommet en del ned over helgen, påpeker Bech-Moen i DnB NOR.

Saken fortsetter under annonsen

Venter rentehevning

- Denne ukens viktigste begivenheter er rentemøtene fra Norges Bank og Riksbanken på onsdag. Det er imidlertid ikke knyttet så stor usikkerhet til utfallet av disse møtene etter vår mening. Norges Bank vil heve til 5,50 prosent, mens Riksbanken vil holde renten konstant på 4,25 prosent. Hvorvidt verden vil virke tryggere etter denne uken, vil delvis avhenge av boligmarkedsindikatorene fra USA: Bruktboligsalg i morgen og nyboligsalg på torsdag. I dag taler ledende personer i ESB. Og her hjemme taler vi, når vi legger frem våre prognoser i forbindelse med vår tertialrapport "Økonomiske utsikter 2/08", avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.