Prisstigningen bremser
Det melder Statistisk Sentralbyrå onsdag.
Den årlige prisveksten - uten energipriser og justert for avgiftsendinger (KPI-JAE) - var 2,7 prosent i mars.
Ned fra 3,0 prosent i mars i fjor.
Prisen på klær stiger
Det er særlig prisen på klær som trekker konsumprisindeksen (KPI) opp.
Klær og skotøy økte med 4,8 prosent fra februar til mars, mens beregnet husleie for selveiere økte med 0,4 prosent i perioden.
I motsatt retning trekker prisene på energitjenester. Elektrisitet, inkludert nettleie, som falt 5,2 prosent. Drivstoff og smøremidler falt 1,1 prosent og prisen på flyreiser dalte 4, 6 prosent fra februar til mars.
Stabil inflasjon
På tolvmånedersbasis er det de samme faktorene som driver KPI opp 2,5 prosent.
Fra mars i fjor til mars i år har matvareprisene steget 5,1 prosent og bokostnadene i form av elektrisitet og husleie for selveiere økte henholdsvis 9,5 og 3,4 prosent.
Denne prisøkingen oppveies av fall i drivstoffprisene på 11,1 prosent og falle i prisene på audiovisuelt utstyr og teletjeneste - ned 8,3 og 9,4 prosent i forhold til mars i fjor.
I sum ender vi opp med en prisvekst på 2,5 prosent (KPI) og 2,7 prosent (KPI-JAE).
Det betyr at inflasjonen her til lands er stabil. Noe som bør glede Norges Bank og legge til rette for en renteutvikling som planlagt.
Som forventet
Tallene for prisutviklingen er så å si akkurat som forventet, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets i et analysenotat.
Magnussen peker på at prisveksten på importerte konsumvarer har økt fra 0,8 til 1,1 prosent, og at det dermed er de innenlandske faktorene som demper inflasjonen.
- Dette bør ikke påvirke Norges Banks rentevurderinger, skriver DnB-analytikeren.
- Sentralbanken venter at inflasjonen vil avta og anslaget for 2009 er 2,5 prosent. Dette peker i riktig retning, mener Magnussen.
Ifølge DnB NOR Markets har de siste inflasjonstallene gitt små utslag i markedet - kronekursen er marginalt svekket og noteres i øyeblikket til 6,7 dollar og til 8,9 euro.