Pilene peker fortsatt ned

Publisert: 18. februar 2008 kl 08.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Fredagen ble preget av svake amerikanske nøkkeltall og vedvarende kreditturo. I dag har mange vinterferie her hjemme, mens markedene i USA er stengt. I vår makroscore peker nøkkeltallene ytterligere ned for de fleste landene, skriver seniorøkonom Kyrre aamdal i DnB NOR Markets.

- Dollaren har falt litt tilbake siden fredag morgen. Kronen har styrket seg litt mot euro, og dermed prosentvis noe mer mot dollar. USDNOK på 5,38 er likevel ikke noen uvanlig kurs i disse tider. Kronen styrket seg noe etter Gjedrems årstale og styrkingen fortsatte noe gjennom fredagen. Norske pengemarkedsrenter trakk opp samtidig, og 3 måneders NIBOR-renter var fredag ettermiddag opp 5 basispunkter fra torsdag, skriver Aamdal

Bank i krise

- En av helgens toppnyheter har vært de britiske myndigheters overtakelse av banken Northern Roch. Bakgrunnen for overtakelsen har vært vanskene med å skaffe frem tilstrekkelige gode bud fra private investorer. Ifølge finansministeren var ingen av de interesserte budgiverne i stand til å by på Northern Rock uten offentlig støtte (låne til subsidierte renter). Ifølge finansministeren hadde myndighetene valget mellom å godta et av budene med tilhørende kostnader for skattebetalerne, eller selv å overta banken midlertidig med sikte på å selge den til privat sektor senere når markedsforholdene er bedre. Etter finansministerens vurdering vil den sistnevnte løsningen gi minst belastning for skattebetalerne. Et lovforslag som nasjonaliserer banken legges frem for parlamentet i dag. Bankens aksjer vil blir suspendert fra børsen og det er sannsynlig at aksjene nulles. Det legges opp til normal virksomhet i banken fra i dag med full garanti for innskuddene, og banken skal drives etter forretningsmessige kriterier med en armlengdes avstand fra de politiske myndighetene.

Svake USA-tall

- I USA ble det fredag lagt frem svake tall. New York feds Empire state survey, en stemningsindeks tatt opp blant om lag 175 industriledere i delstaten New York, falt markert fr januar til februar. Indeksen er liten, men er først ute i månedsyklusen for disse delindeksene og utvikler seg normalt i tråd med den mer kjente ISM-indeksen. Det siste året har imidlertid Empire State-indeksen vist et bedre bilde enn ISM, men falt altså kraftig tilbake denne måneden. ISM for januar viste overraskende en bedring, men fredagens tall kan tyde på at det var høyst midlertidig. Også de foreløpige tallene fra Michigan Universitys forbrukertillit viste en overraskende svak utvikling i starten på februar. Indeksen har ikke vært på et så lavt nivå siden februar 1992. Så lave nivået er kun registrert under økonomiske tilbakeslag. Samtidig steg inflasjonsforventningene på ett års sikt. De amerikanske børsene åpnet dermed ned, men sluttkursene fredag var bare marginalt på ned fra dagen før, og S&P 500 var om lag uendret. I rentemarkedene ble det imidlertid ytterligere nedgang i statsrentene, ifølge Aamdal

Nedgradert

Saken fortsetter under annonsen

- Fredag nedgraderte Moody's 16 CPDO-er (Constant Proportion Debt Obligations - en form for kredittforsirking) til en verdi av 1,6 milliarder dollar etter at veridene hat falt mellom 25 og 60 prosent. Dette førte til at prisene på kredittforsikringer steg til nær rekordhøye nivåer, sekriver DnB NOR Markets.

Vinterferie

- I dag er markedene i USA stengt og i Norge har store deler av landet tatt vinterferie. Det kan tyde på en relativt rolig dag med lav omsetning. En begivenhet er imidlertid fremleggelsen av årets første rapport fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene. Rapporten gir en helhetlig oversikt over lønnsutviklingen for ulike hovedgrupper og samlet for alle i fjor. Samtidig angir rapporten hvor stor fart lønnsveksten har inn i år, dvs. størrelsen på lønnsoverhenget. Rapporten gir ikke prognoser på lønnsutviklingen, men er ment å være et dokument for partene i lønnsoppgjørene der lønns- og inntektsutviklingen er dokumentert. Rapporten legger også frem et omforent anslag for prisutviklingen i år som partene kan legge til grunn for kjøpekraftberegninger, avslutter Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.