Pengene forsvinner
De største investorene som har vært drivkraften bak den økonomiske oppturen de siste årene har trukket enorme beløp ut av markedene i løpet av de siste seks månedene i 2008.
Gjennom forskjellige hedgefond har de største bankene, finansinstitusjoner og private investorer spekulert i alt fra råvarepriser til værmeldinger, og bransjen har vokst fra praktisk talt null i 2001 til 1930 milliarder dollar (13 529 milliarder kroner) i første halvår i fjor.
Det tilsvarer mer enn verdien av alle aksjene på Londonbørsen. (1,3 milliarder pund).
Krympet 25 prosent
Men i løpet av andre halvår i fjor fikk investorene panikk og har nå trukket mer en 25 prosent av pengene sine ut av hedgefondene.
Totalt har investorene trukket 525 milliarder dollar ut av hedgefondene, og antall fond er redusert med cirka 10 prosent, fra 10 096 til 9176, ifølge Hedge Fund Reasearch.
Hedgefondenes investeringer er en av årsakene til råvareboomen og at oljeprisen steg til 147 dollar fatet i fjor sommer.
Fondene har dessuten vært de største aktørene i det hurtig voksende derivatmarkedet.
Men med mindre penger blir det mindre investeringer, og når klientene forlanger pengene sine tilbake har mange hedgefond blitt tvunget til å selge verdipapirer for å oppfylle sine forpliktelser.
Dermed har prisene falt.
Kredittkontraksjon
Det er for øvrig ikke bare i hedgefondbransjen at pengesekken skrumper inn.
Ifølge Wall Street-analytikeren Meredith Whitney hos Oppenheimer & Co har de amerikanske bankene fått sin tilgang på penger (kredittlinjer) redusert med 2000 milliarder dollar, og kredittkortselskapene er i ferd med å miste like mye.
Det betyr at mengden av tilgjengelige penger, som kunne vært brukt til innkjøp og nye investeringer, er redusert med mellom 4000 og 5000 milliarder dollar.
Deflasjon
At mengden av penger i systemet blir mindre kalles deflasjon. Symptomet på deflasjon er fallende priser.
Det er det vi nå opplever.
Verdens sentralbanker har pumpet et ukjent antall milliarder inn i økonomien igjen, men det ser foreløpig ikke ut til at det er nok til å bremse eller snu den nedadgående spiralen.
Den kjente investoren George Soros sa på en konferanse i USA mandag at president Obamas krisepakke på 825 milliarder dollar ikke er nok til å snu utviklingen.