På tide med euro i Norge?

Publisert: 22. juli 2002 kl 12.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Kronen har to hovedfordeler. For det første kan økonomiske skjevheter mellom Norge og andre land på kort sikt korrigeres ved opp- eller nedskrivning av verdien på kronen. I tillegg gir kronen muligheten for å ha et rentenivå som skiller seg fra andre land. Euro i norske lommebøker, vil i første omgang bety at Norges Bank mister mulighetene for å styre den økonomiske utviklingen med renten. Det er likevel ikke sikkert at det er en ulempe, for den friheten kronen gir, har en pris. I øyeblikket skaper høy rente og høy kronekurs problemer for eksportindustrien.

- Konkurranseevnen er svekket med cirka ti prosent som følge av en sterk krone, sier Tor Steig som er sjeføkonom i NHO. På sikt betyr dette færre arbeidsplasser i eksportnæringene, og dermed mindre valutainntekter fra eksportindustrien. Det kan bety økt avhengighet av oljepenger. I dag går 77 prosent av norsk eksport til Europa, det meste til Euro-land. Hvis Norge skiftet ut kronen med euro, vil norske bedrifter konkurrere på like fot med resten av eurosonen. I tillegg vil både politikere og forbrukere bli tvunget til økt økonomisk edruelighet. Men foreløpig er dette et rent tankeeksperiment, for euroen krever EU-medlemskap.
PRIS FOR FRIHET
Så lenge renten i Norge er nesten dobbelt så høy som i resten av Europa, vil kronekursen forbli høy. Dermed svekkes konkurranseevnen. En egen og ubetydelig valuta i en oljesmurt økonomi kan gi mindre stabilitet, selv om kronen foreløpig ikke har svingt mer i forhold til euro enn den tidligere gjorde i forhold til tyske mark.

Fordi kronen er en liten valuta skal det lite til for å påvirke kursen.

- Når oljeselskapene skal veksle dollar for å betale skatt i kroner, presse kronekursen opp, noe som går ut over annen eksportindustri. Kronen øker altså risikoeksponeringen for eksportindustrien, forklarer Eirik Larsen som er senioranalytiker i DnB Markets.

Euro i Norge ville bety at renten styres av Den europeiske sentralbanken.

- I øyeblikket ville et rentekutt ned til eurorente i Norge sannsynligvis bety at Ola og Kari ville låne og bruker mer, noe som i så fall måtte kompenseres ved at politikerne bruker mindre penger, sier Nils Terje Furunes som er sjeføkonom i Gjensidige NOR.

At euroen fører til at ansvaret for pengepolitikken flyttes fra Norges Bank til Den europeiske sentralbank, bekymrer ikke NHO.

Saken fortsetter under annonsen

- Politikerne har allerede overført ansvaret for styringen av norsk økonomi til Norges Bank. Denne politikken fører nå til høy rente og høy kronekurs. På sikt fører det til at eksportindustrien avvikles til fordel for flere offentlig ansatte. Det kan se ut som stortingsflertallet ønsker denne utviklingen, som på lang sikt betyr at vi gjør Norge mer avhengige av oljepenger, men politikerne burde ha mot til å innrømme at det er dette de ønsker, sier Steig som mener dette er prisen vi må betale for å stå utenfor euroen.

Andre økonomer er mindre bekymret for en nedbygging av eksportindustrien.
SERVICE LIKE BRA
- Det er bare tull at det er bedre med verdiskaping i såkalte valutaskapende næringer. Hovedpoenget er å satse på næringer med høyest mulig inntjening, ikke hvilken sektor inntjeningen skjer i. Service og omsorg kan være like bra som å smelte metall. Eldrebølgen vil uansett kreve mer ressurser i omsorgssektoren, sier Furunes.

Euroen vil kanskje lette en slik omstilling, fordi bruk av euro ville gjøre Norge mindre eksportavhengig.

- Euroen kan redusere skillet mellom konkurranseutsatt- og skjermede næringer i Norge, fordi hele euroområdet vil bli et hjemmemarked. Dette vil igjen kunne bety at Norge blir mindre avhengig av eksportindustrien, og i stedet kan satse på arbeidsplasser innen helse og service, resonnerer Larsen.

Steig mener eksport vil være minst like viktig ved en tenkt overgang til euro.

- Euroen ville gi et tydeligere prisbilde. Og fordelene ved spesialisering ville bli tydeligere. Norsk eksportindustri ville altså i enda større grad måtte spesialisere seg på det de har best forutsetninger for å lykkes med, sier Steig.
EUROFORDELER
Ekspertene tror euroen vil være en fordel på sikt også for Norge. Euro i Norge ville føre til at vi ikke lenger kan ha høyere pris- og kostnadsvekst her enn resten av Europa.

- En tenkt innføring av euroen i Norge, er et spennende tankeeksperiment, ikke minst sett i forhold til rentedebatten. Euroen ville gitt flere fordeler for norske forbrukere. De ville få et rentekutt på cirka tre prosent. I tillegg ville norske priser presses nedover på nivå med resten av Europa, samtidig som det ville bli lettere å sammenligne priser mellom ulike land. Næringslivet ville i tillegg få lavere kostnader som følge at valutarisikoen forsvinner. Stabil kronekurs vil også bedre konkurranseevnen på sikt, sier Larsen. Men i pengenes verden finnes det fremdeles ingen gratis lunch.

Saken fortsetter under annonsen

- Euro i Norge ville bety en politisk styring mot enda lavere inflasjon. Det betyr at forbrukerne må betale for rentekuttene i form av lavere lønnsvekst, samtidig vil dette være gunstig for næringslivet på sikt, sier Larsen.

Overgangen til euroen vil etter hvert gjøre at den økonomiske utviklingen i Europa nærmer seg den i USA.
MER LIKT USA
En valuta gjør at forskjeller i konjunkturer mellom ulike land og regioner ikke kan avhjelpes ved at verdien på valutaen endres. Dermed må slike korrigeringer skje gjennom direkte økonomisk støtte, slik EU har satset på. På sikt vil også dette bli vanskeligere.

- Felles pengepolitikk betyr at de enkelte landene kun kan styre den økonomiske utviklingen gjennom finanspolitikken. På sikt er det meningen at også denne skal harmoniseres gjennom felles skatter og avgifter i euroområdet Dette kan gi konflikter mellom ulike land og regioner med forskjellig veksttakt, sier Larsen.

I USA løses dette problemet ved at folk hele tiden flytter dit den økonomiske aktiviteten er høyest. Problemet i Europa er at folk ikke ønsker å flytte.

Norsk økonomi følger amerikansk økonomi, noe som kan være et argument for å innføre dollar i stedet for euro.

- Næringsstrukturen i Norge gjør at konjunkturene i Norge i større grad følger USA enn Europa, noe som skyldes at mye av norsk eksport betales i dollar. Overgang til euro, vil dermed kunne tvinge frem store endringer i næringsstrukturen. På sikt kan det gi økt arbeidsledighet, sier Larsen som likevel tror euroen vil kunne være bra for Norge.

Hva som skjer med kronen vil også avhenge av om euroen innføres i Sverige, Danmark og Storbritannia. Og så spørs det selvsagt hva medlemskontingenten i EU vil koste norske skattebetalere.

Saken fortsetter under annonsen