På tide med aksjer likevel?

Publisert: 23. juli 2002 kl 16.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Skal man bli rik på børsen, gjelder det å kjøpe aksjer når frykten herjer, og ingen er interessert i aksjer. Og selge når tabloidavisene hausser aksjer på førstesiden.

- I øyeblikket er investorene skeptiske uansett hvilke analyser som lanseres fra analytikerhold. Det er i slike tider at formuer kan skapes, sier Jens-Morten Wembstad som er analysesjef hos Karl Johan Fonds.

Wembstad har analysert sammenhengen mellom lavkonjunkturer og børsutvikling for det amerikanske aksjemarkedet fra 1948 og frem til i dag. Ved å se på utviklingen for Standard&Poor 500-indeksen (S&P 500) sammen med makroøkonomiske forhold under de ti nedgangsperiodene siden 1948, spår Wembstad at bunnen for S&P 500 inntraff i april i år. Ifølge analytikerne hos Karl Johan Fonds er tiden dermed inne for å investere mer i aksjer, i hvert fall for investorer med litt is i magen.

20 PROSENT OPP

Hvis mønsteret gjentar seg, kan vi regne med at New York børsen stiger 20 prosent i løpet av de neste tolv månedene. Oslo Børs følger etter, men oppgangen her blir noe mindre grunnet særnorske forhold. En oppgang på 15 prosent her hjemme er realistisk, mener analytikerne i Karl Johan Fonds.

- Analysen viser at en gjennomsnittlig nedgangskonjunktur i USA varer 11 måneder. Børsen ligger alltid foran utviklingen, og analysen viser at nedgangsperioden er over fem måneder etter at S&P 500 indeksen når bunnen. S&P 500 indeksen nådde bunnen i april i år. Dermed kan vi forvente at nedgangsperioden i amerikansk økonomi er over i fjerde kvartal i år. Historisk sett stiger S&P 500 med cirka 30 prosent innen tolv måneder etter at markedet bunner ut. Siden april er cirka ti prosent av dette tatt ut. Det betyr at potensialet ligger på 20 prosent videre oppgang fra dagens nivå, spår Wembstad.

Det er likevel lagt inn en del forutsetninger i analysen.

Saken fortsetter under annonsen

NEDGANG FOR MEDGANG

- Hovedforutsetningen for analysen er at nedgangen vi nå opplever, er en klassisk nedgangsperiode, og at man tror at økonomien beveger seg i sykler som gjentar seg. Vi tror heller ikke at den såkalte nye økonomien har endret konjunkturforløpet i betydelig grad, sier Wembstad.

- I et slikt klassisk forløp vil bunnen i inntjeningssykelen inntreffe i gjennomsnitt 11 måneder etter at bunnen er nådd for S&P 500. Det vil si at inntjeningssykelen forventes å snu i første kvartal neste år, spår Wembstad.

- Gjennomsnittlig kursøkning er 32 prosent fra S&P 500 indeksen når bunnen til utviklingen i driftsresultatet snur. Dette styrker antakelsen om en oppgang neste år, sier Wembstad som mener dårlige nyheter kan være positivt for investorer som vil være i forkant.

- Strømmen av dårlige nyheter og resultatvarsler fra USA er bra for investorene nå, forutsatt at de holder seg innenfor det som er normalt i en klassisk konjunkturnedgang. Foreløpig er det ikke noe som får varsellampene til å blinke, mener Wembstad.

Siden økonomi ikke er noen eksakt vitenskap, er det likevel en del andre ting å huske på før sparepengene flyttes fra bank til børs.

- Amerikanernes forbruk blir viktig. Rentenedsettelser og det faktum at boligprisene ikke har falt, er gode nyheter i så måte. På den negative siden kan det være strukturproblemer i økonomien: amerikanernes sparerate har falt, driftsbalansen er negativ og det er problemer med energiforsyningen. Stemningen i markedet er fremdeles negativ etter fallet på Nasdaq-børsen. Men sentimentet kan raskt snu, og investorene sitter på mye kontanter som raskt kan flyttes over i aksjemarkedet. Likevel er ikke aksjer spesielt billige nå, målt etter PE. Dessuten har aksjemarkedet gitt en historisk høy meravkastning på 90-tallet, og det er tvilsomt om denne meravkastningen vil holde seg like høy i årene fremover. Det norske markedet sliter i tillegg med en del særnorske forhold som oljeavhengighet, høyere rentenivå, lav inntjening i selskapene - blant annet som følge av høyere gjeldsgrad. I tillegg bruker politikerne for mye oljepenger, noe som presser rentenivået opp. Derfor tror vi oppgangen blir mindre på Oslo Børs, sier Wembstad som likevel er bullish. Og at analytikere alltid er positive til aksjer, uansett, tilbakeviser han ved å vise til egne gjerninger.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg følger egen lære og kjøper meg opp i aksjefond, avslutter han.