På tide å kjøpe?
Selv om et opsjonsfond på mange måter er likt et aksjefond, er det noen ulikheter. Forvalteren kan plassere deler av kapitalen i opsjonsmarkedet. Dette gir muligheten for å øke eksponeringen i markedet, noe som igjen gir en høyere risiko. Den økte eksponeringen gjør at opsjonsfondene øker mer når markedet øker, og faller mer når markedet faller. Og det er det som har skjedd i den siste tiden!
De opsjonsfondene vi fortalte om i årets første nummer (ØR nr. 01/2002), SEB T EuropaOpsjon SE og Banco Opsjoner Europa, har hatt en heller begredelig utvikling det siste halvåret. SEBs opsjonsfond har falt med 20 prosent, og Bancos fond har redusert andelseiernes verdier med hele 39 prosent i løpet av seks måneder. I samme periode var Oslo Børs uendret, selv om det har vært betydelige svingninger i perioden. MSCI Europe, som reflekterer det området hvor fondene hovedsakelig investerer falt med rundt 13 prosent i løpet av seks måneder.
Husk at opsjonsfondene som er nevnt her oppgir avkastningen i svenske kroner. Det betyr at ettersom norske kroner har styrket seg mot svensk valuta det siste halvåret, er verdifallet for fondene større enn hva avkastningstallene tilsier.
Dette er fond som beveger seg kraftigere enn markedet!
Akkurat dette taler ikke for fondene i urolige tider. Men man må være klar over at man her bør tenke meget langsiktig, eller forsøke å «time» markedet. Gjør man det siste bør man muligens heller sitte med en seks til tolv måneders horisont. Kanskje er opsjonsfond nå for dem som har stor tro på at markedet er i ferd med å bunne ut, og at vi snart vil se det hele snu. Samtidig som man får en diversifisering i fondet, kan man få gode dager dersom markedet nå snur, og fondene virkelig beveger seg mer enn markedet. Men spørsmålet er selvfølgelig om man virkelig er nær bunnen eller om det skal falle ytterligere. Og tør man da ta sjansen?