Ord du må kjenne
Selveierleilighet: Bolig med eget gårds- og bruksnummer. Kjøper får skjøte på leiligheten. I en blokk med mange selveierleiligheter organiseres disse i et sameie. Sameiets felleskostnader fordeles på hver leilighet i henhold til en sameiebrøk, det vil vanligvis si hvor stor hver leilighet er i forhold til byggets totale størrelse.
Andelsleilighet: Boligen mangler eget gårds- og bruksnummer, i stedet får du et andelsbevis og rett til å bo i en andel av eiendommen. Leilighetene organiseres i et borettslag, som vanligvis er tilknyttet et boligbyggelag. Felleskostnader fordeles etter en brøk på samme måte som for selveierleiligheter.
Boligbyggelag: Andelslag som på vegne av andelseierne skal oppføre og forvalte boliger organisert som borettslag. I tillegg tilbyr ofte boligbyggelagene medlemmene låne- og sparemuligheter.
Fellesgjeld: Andelsleiligheter kan i motsetning til selveierleiligheter finansieres ved et felles lån på bygget, som så fordeles på hver leilighet i henhold til andelsbrøkene. Dette gir ofte bedre lånebetingelser, i tillegg er man garantert dette lånet, noe som er en fordel for folk i etableringsfasen med lite egenkapital. Ulempen er at det ikke alltid er mulig å betale ned denne gjelden når man måtte ønske. Nye boliger har nå som regel såkalt individualisert fellesgjeld, som betyr at man kan innfri eller betale ned fortere. Kjøper du en leilighet for en million og den har en halv million kroner i fellesgjeld, er den reelle kjøpesummen halvannen million.
Forkjøpsrett: De fleste borettslag opererer med forkjøpsrett. Det vil si at andre i borettslaget med lengre ansiennitet enn kjøper kan overta kjøpekontrakten, eller tre inn i budet som det heter blant jurister. Hvis ingen beboere ønsker å tre inn i budet, går forkjøpsretten videre til andre medlemmer i det boligbyggelaget borettslaget er tilknyttet. Folk med lang ansiennitet stiller dermed først når de mest attraktive boligene selges. For andre kan dette oppleves som en ulempe.
Kun selveier fra entreprenørene
Når entreprenørene bygger boliger for salg på egen regning, satser de utelukkende på selveierleiligheter, viser en ringerunde til fem store entreprenører, som alle hver har mellom 450 og 600 boliger under oppføring.
- Det er fremdeles størst etterspørsel etter selveierleiligheter. Men det blir vanligere å kombinere selveier- og borettslagsboliger i nye prosjekter, slik at kundene kan få den boligtypen de helst vil ha, sier Leo Nygænen som er informasjonssjef i Selmer Skanska Bolig.
Boligbyggelagene er en av de største oppdragsgiverne for entreprenørene, og selv om de i hovedsak bygger borettslagsboliger, er det også blitt vanligere å oppføre selveierboliger.
- Boligbyggelagene tilknyttet NBBL oppfører hvert år cirka 2500 boliger. I tillegg kommer boliger som oppføres av ikke tilknyttede boligbyggelag og frittstående borettslag. Siden boligstatistikkene ikke oppgir eierform, er det vanskelig å vite det eksakte antallet, sier Tore Johannesen som er avdelingsdirektør i NBBL.