Optimisme i markedet
- En mulig redningsaksjon for Ambac, bedre bruktboligsalg enn ventet og at S&P bekreftet MBIA og Ambac sine toppratinger, var faktorer som bidro til optimisme i markedene i går. Optimismen bidro til oppgang på børsene og spreadinngang for kredittindeksene. I valutamarkedet svekket valutaer som den japanske yenen og den sveitsiske francen seg, mens høyrentevalutaer som den australske og New Zealandske dollaren gikk sterkere, skriver seniorøkonom camilla Viland i DnB NOR Markets.
Økt optimisme
- Etter at ryktene om en muligredningsaksjon for Ambac begynte å versere, har risikoappetitten i markedet økt. Stemningen ble ytterligere bedret av at kredittbyrået Standard & Poor's gikk ut og bekreftet monlinerne, MBIA og Ambac, sine AAA- ratinger. Økt optimisme bidro til oppgang på de fleste aksjemarkedene. I tillegg så fortsatte kredittspreadene inn fra de rekordhøye nivåene som ble notert i forrige uke, skriver Camilla Viland.
Økt risikoappetitt
- I valutamarkedet svekket valutaer som tidligere har tjent på markedsuro seg, som den sveitsiske francen og den japanske yenen. Den japanske yenen har det siste døgnet svekket seg med om lag 0,5 % mot dollaren og valutakrysset noteres i morgentimene i underkant av 108.
Økt risikoappetitt bidro også til å trekke flere høyrentevalutaer, som den australske dollaren, sterkere. Den australske dollaren har styrket seg med om lag 5 prosent mot USD siden nyttår. Det er primært den høye rentedifferansen mot dollar og sterke råvarepriser som har trukket valutaen sterkere. Fed har som kjent kuttet renten aggressivt i det siste, til 3 prosent, og forventes å kutte videre. I motsetning venter markedet at den australske sentralbanken skal heve sin styringsrente med 25 bps på neste møte, til 7,25 %. I takt med den australske dollaren har også New Zealanske dollar styrket seg den siste tiden og ble tidligere i dag notert til det høyeste nivået mot USD siden valutaen fikk flyte fritt for 23 år siden, ifølge DnB NOR Markets.
Spekulerer i olje
- Oljeprisen har falt noe tilbake, men holder seg på svært høye nivåer, støttet av blant annet spekulative kjøpsinteresser. Oljemarkedet venter spent på OPEC sitt møte neste uke, og hvorvidt OPEC vil kutte produksjonen eller ikke. Irans oljeminister, Gholamhossein Nozari, sa på søndag at han ville støtte et produksjonskutt fra OPEC. Vi synes det er vanskelig å se for oss at OPEC vil kutte produksjonen når olje omsettes for i underkant av 100 USD/ fatet. Om prisene vedvarer på dette nivået frem mot møtet, tror vi OPEC vil annonsere uendrede produksjonsmål på deres neste møte. En slik beslutning vil trolig være negativ for oljeprisen. Et fat olje av kvaliteten light crude, med levering i april, omsettes nå for omkring 99 USD/ fatet, mener DnB NOR.
Ungarsk overraskelse
- Ungarn overrakset markedene i går ved å gå bort fra handelsintervallet den ungarske forinten over lenger tid har hatt mot euro. Landet åpner nå for at valutaen kan flyte fritt fra mandag. Beslutningen vil gjøre det lettere for sentralbanken å fokusere på inflasjon og vil være et ledd i tilpasningen til innføring av euro som valuta.
USA boliger
- Amerikansk bruktboligsalg falt videre i januar, til 4,89 millioner enheter. Dette er det laveste nivået på nesten 10 år, men likevel noe bedre enn hva man på forhånd hadde ventet. I tillegg viste det seg at salg av "single familiy homes" steg for første gang siden februar 2007. Tallene ble dermed godt mottatt av markedet. Det er likevel langt igjen til man kan friskmelde det amerikanske boligmarkedet, påpeker Camilla Viland.
Dagen i dag
- På dagens agenda, står blant annet den tyske IFO- indeksen. Forrige gang steg indeksen marginalt fra 103 til 103,4, mens markedet hadde forventet en nedgang. Også denne gangen venter konsensus en nedgang og spår et utfall på 102,9. Et utfall klart lavere enn ventet kan øke frykten for nedbremsing i eurosonen, noe som kan trekke euroen svakere, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.