Oljeprisfall styrker dollar
- Til tross for svake makrotall fra USA, har dollaren styrket seg noe det siste døgnet, både mot euro og yen. Nå i morgentimene handles USD/JPY rundt 104,0 og EUR/USD rundt 1,57. Det var nedgang i oljeprisen som trolig bidro til å styrke dollaren. Spotprisen på Brent falt med rundt 4 dollar per fat i går og handles nå rundt 128 dollar fatet. Prisen på olje for levering om 1 måned falt enda mer. (Prisen på andre oljekvaliteter falt omtrent like mye i går). Til tross for at oljeprisen fortsatt er svært høy, ble markedet dermed trolig noe beroliget av den raske prisnedgangen. Men det er selvsagt likevel en betydelig risiko for at høye råvarepriser kan fortsterke og forlenge den amerikanske nedgangskonjunkturen, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.
Tungt i USA
- De amerikanske makrotallene som kom i går var gjennomgående på den svake siden. Forbrukertilliten fra Conference Board falt enda noe mer enn ventet i mai og nådde det laveste nivået siden oktober 1992. Dette til tross for sterk nedgang de siste månedene og at indeksen allerede ligger på et svært lavt nivå. Det er tydelig at skattesjekkene som har blitt sent ut ikke har klart å løfte stemningen blant forbrukerne. Fremtidsutsiktene falt mer enn hovedindeksen og tilsier nå en nedgang i forbruket på rundt 1,5 prosent (årlig rate). Med de skyhøye energiprisene er det lite trolig at optimismen vender tilbake med det første. Også det vedvarende fallet i boligprisene trekker ned. S&P Case-Shiller indeksen (som også kom i går) viste et boligprisfall på hele 14,4 prosent å/å i mars, noe verre enn ventet på forhånd og det største fallet som noensinne er registrert. På månedsbasis var nedgangen 2,2 prosent, omtrent det samme som i februar. Eneste lyspunkt fra USA i går var omsetningen av nye boliger som steg med 3,3 prosent, noe mer enn antatt på forhånd. Tilbudet av boliger for salg falt noe, men tilsvarer fortsatt 10,6 måneders salg. Dette vil tynge prisutviklingen på nye boliger fremover. I dag kommer ordre for varige goder i april. Det er ventet moderat nedgang, også korrigert for de volatile transportordrene, ifølge Magnussen.
Svakt i EU
- Gårdagens tyske BNP-tall viste at nesten halvparten av den uventet sterke oppgangen (på 1,5 prosent) var knyttet til lageroppbygging, og dermed fort kan bli reversert i andre kvartal. Det var riktig nok en betydelig økning i investeringene og fortsatt vekst i eksporten, men det private forbruket steg kun helt marginalt. Den tyske forbrukertilliten som ble sluppet i går indikerer ikke at det blir noe mer futt i forbruket i andre kvartal. Fransk bedriftstillit viste større nedgang enn ventet, mens den italienske tillitsindeksen overraskende nok økte. Samlet sett er likevel makrobildet i eurosonen relativt svakt. Så lenge inflasjonen holder seg høy (foreløpig KPI for Tyskland i mai kommer i dag), er dette imidlertid ikke nok til at ECB vil vurdere å sette renten ned, påpeker DnB NOR Markets.
Nye rentesignaler?
- Dagens viktigste begivenhet blir utvilsomt rentemøtet i Norges Bank. Det synes åpenbart at renten vil bli holdt uendret på dette møtet. Mer usikkert er det om det vil bli gitt signaler om renteheving i juni. Vi tror ikke det. En viktig grunn er at markedsrentene allerede er svært høye og derfor gjør jobben for sentralbanken. En annen grunn er at mye tyder på at konjunkturene er i ferd med å snu. Det kom for eksempel godt frem gjennom de svake BNP-tallene for første kvartal. Også ordretilgangen for bygg- og anleggsektoren (som kom i går) peker nå nedover, understreker DnB NOR-analytikeren.
Svensk nedkjøling
- I Sverige falt stemningen både blant forbrukere og bedrifter noe mer enn ventet i mai. Tallene bekrefter at det er en moderat nedkjøling på gang i den svenske økonomien. Tross tallene styrket den svenske kronen seg noe mot euro i går formiddag, men den svekket seg igjen utover ettermiddagen og handles nå rundt 9,307 - det vil si; noe sterkere enn i går morges. I dag slippes detaljomsetningen for april og det er ventet at den vil vise et lite fall, avslutter Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.