Oljen styrker kronen

Publisert: 9. juni 2008 kl 09.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Amerikansk ledighet steg til 5,5 prosent i mai, oppgangen var høyere enn ventet. På den andre siden var fallet i sysselsettingen lavere enn ventet og lønnsveksten ble noe høyere enn konsensus hadde sett for seg. Samlet sett var tallene på den svake siden grunnet den store oppgangen i ledigheten. Arbeidsmarkedet i USA har holdt seg relativt godt oppe gjennom uroen, men fredagen kan indikere et vendepunkt. Tallene skapte frykt for at nedgangen i amerikansk økonomi blir lengre og dypere enn først antatt. Markedsrentene falt markant og dollaren svekket seg umiddelbart. EUR/USD handles i morgentimene på 1,579. Dollarkursen tynges også av haukete utspill fra ECB-medlemmer. Axel Weber sa i en tale fredag at sentralbanksjef Trichet hadde sendt tydelige signaler i etterkant av rentemøtet torsdag og at markedet hadde tolket disse riktig. Med andre ord, en renteheving ligger i kortene. Vi har tatt hensyn til dette i våre prognoser og tror på heving fra ECB i juli. I kveld skal både Bernanke og Trichet tale, skriver seniorøkonom Maren Romstad i DnB NOR Markets.

Sterk krone

- Samtidig med den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fikk man en kraftig oppgang i oljeprisen. Prisen på et fat amerikansk råolje steg på det meste med 11,33 dollar i løpet av fredagen og var på det høyeste 139,12 dollar per fat. Den kraftige oppgangen skyldes blant annet at spekulanter reverserte korte posisjoner i oljemarkedet, samt økt spenning i Midt-Østen. Som følge av den høye oljeprisen passerte bensinprisene i USA en magisk grense søndag. Gjennomsnittsprisen på bensin er for første gang 4 dollar per gallon. Den norske kronen styrket seg markant som følge av den kraftige oljeprisoppgangen. Kronen har siden fredag morgen styrket seg med 0,4 og 1,7 prosent mot henholdsvis euro og dollar. Tall fra SSB fredag viste oppgang i norsk industriproduksjon i april og kan ha bidratt til kronestyrkelsen. Spesielt produksjon av investeringsvarer trekker opp, hvilket skyldes høy aktivitet i petroleumssektoren, ifølge Romstad.

Svekket pund

- Pundet svekket seg mot euro på fredag. Pundsvekkelsen skyldes primært renteforskjeller og forventninger til styringsrentene fremover. Markedet forventer heving fra ECB ved neste møte, mens BoE forventes å kutte renten utover høsten. Tross svekkelsen mot euro styrket pundet seg mot dollaren, som måtte tåle en skikkelig trøkk fredag.
- Spekulasjoner om hvorvidt kinesiske myndigheter vil la valutaen appresiere ytterligere for å få bukt med inflasjonen bidro til at yuan styrket seg fredag. I løpet av de siste tre månedene har kinesiske myndigheter latt valutaen styrke seg med 2,6 prosent mot dollar. Inflasjonen nærmer seg rekordhøye nivåer og en ytterligere yuanappresiering kan virke som et kontraktivt tiltak, mener DnB NOR.

Smitteeffekt

- USAs handelspartnere får også merke nedgangen i amerikansk økonomi og den svake dollaren. Mexicanske peso, chilenske peso og canadiske dollar opplevde alle svekkelser etter den uventede oppgangen i amerikansk ledighet. Svekkelsen av den canadiske dollaren må kunne sies å være noe overraskende. Canada er i likhet med Norge en råvarebasert økonomi og slike lands valutaer har en tendens til å styrke seg når oljeprisen stiger. Frykten for potensielle smitteeffekter fra amerikansk økonomi veier tyngre enn de direkte gevinstene fra oljeprisoppgangen, skriver Romstad.

Saken fortsetter under annonsen

Dagens høydepunkt

- Høydepunktet på ukens kalender er norsk kjerneinflasjon som kommer på tirsdag. Vi og konsensus venter et utfall i KPI-JAE på 2,4 prosent, noe som er høyere en Norges Banks anslag på 2,2 prosent. Mot slutten av uken får vi amerikansk detaljhandel, inflasjon, og foreløpig Michigan tillit, avslutter Maren Romstad i DnB NOR Markets.