Olje, inflasjon og vekst

Publisert: 26. mai 2008 kl 09.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Oljeprisen kom noe ned på fredag fra toppnoteringene dagen før, men den holder seg fortsatt svært høy. En vedvarende høy oljepris kan skape økt inflasjonspress. Det ble fokusert mye på denne sammenhengen forrige uke, så også på fredag. Økt inflasjonspress kan føre til både renteoppgang og svekket privat forbruk. Aksjemarkedene liker derfor dette dårlig. Dow Jones, Nasdaq Comp. og S&P 500 gikk alle ned på fredag. Dette bidro til at forrige uke ble den dårligst uken på børsen på tre måneder. De tre toneangivende aksjeindeksene i USA var alle ned 3-4 prosent på uken. Statsobligasjoner ble dermed foretrukket som en trygg havn, forsterket av det faktum at aksjemarkedene holder stengt i dag, og dermed gikk rentene noe ned. Flukt til trygge havner forklarer også yenstyrkelsen: Carry-trades ble reversert, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen.

Inflasjon

- Selv om en høy oljepris også er negativt for mange andre økonomier, så er det som oftest for USA at denne faktoren blir pekt på som en kilde til lavere fremtidig økonomisk vekst. Den amerikanske dollaren svekket seg da også betydelig mot de fleste store valutaene forrige uke, og den har svekket seg videre mot euroen siden fredag. Det hjalp ikke at bruktboligsalget var noe bedre enn ventet. Boligmarkedsindikatorene slår stort sett bare fast at vi ikke er på vei opp fra bunnen ennå. Denne uken kommer det en rekke viktige nøkkeltall fra USA, og med det fokuset vi har hatt i det siste, er det særlig privat forbruk og inflasjonstallene på fredag som det er knyttet mest spenning til. Vi venter at tallene vil støtte opp under et svakt vekstbilde og en inflasjon som ikke har kommet ut av kontroll, skriver Bech-Moen.

Oljeprisen

- En høy oljepris er heller ikke bra for den økonomiske veksten i eurosonen. Men her har fokuset først og fremst vært på at dette vil føre til at inflasjonen biter seg fast på høye nivåer og dermed at oljeprisen kan tvinge ECB til å heve renten. Rentedifferansen er da i favør euro mot dollaren. Vi mener fortsatt at det svake vekstbildet snarer vil føre til rentekutt enn rentehevinger fra ECB. PMI-indeksene på fredag støtter opp under vårt syn. For den stadig viktigere tjenestesektoren var tillitsindeksen svakere enn ventet og er nå bare så vidt over 50. Også tillitsindeksen for industrien er under normale nivåer og tillitsindikatorene peker til sammen mot svak vekst i 2. kvartal i eurosonen. Dette ga imidlertid ikke store utslag i valutamarkedet, ifølge DnB NOR Markets.

Hva gjør Norges Bank?

En høy oljepris er utvilsomt positivt for Norge. I motsetning til i USA og eurosonen er en høy oljepris noe som bedrer den økonomiske veksten. Effektene på inflasjonen er heller ikke like åpenbare. Hvis en høy oljepris holder kronen sterk, så vil den importerte inflasjonen holde seg moderat. Slik sett er det ikke klart at en høy oljepris øker inflasjonspresset, i alle fall ikke på kort sikt. Men oljeprisen kommer nok ikke til å bli det mest sentrale ved Norges Banks rentemøte på onsdag. Først og fremst tror vi at de svake BNP-tallene for 1. kvartal vil bli grundig diskutert: De viste nok et større konjunkturomslag enn hva Norges Bank hadde ventet. På den andre siden har inflasjonen vært noe høyere enn hva Norges Bank anslo i forrige pengepolitiske rapport. Samlet gjør dette at vi holder på at renten ikke blir endret ved dette møtet. Det er også hva Norges Bank har tidligere signalisert, og det samme som de fleste analytikere ser for seg. Flere analytikere ser imidlertid for seg en heving ved rentemøtet i juni. Vi tror ikke det kommer noen heving da heller. Signaler på hvem som vil få rett, kan komme ved dette møtet. Dersom Norges Bank planlegger å heve renten i juni, vil de nok si at de har vurdert som et alternativ å heve renten ved dette møtet, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen