Økt risikoappetitt

Publisert: 5. februar 2008 kl 08.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- En rolig mandag ga ikke de store utslagene i valutamarkedet. Et haukete utspill fra den svenske visesentralbanksjefen sendte den svenske kronen sterkere. Norske kroner fulgte etter, mulig som et resultat av økt risikoappetitt på en rolig dag, skriver analytiker Maren Romstad i DnB NOR markets.

Økt risikoappetitt

- I valutamarkedet var det mandag enkelte bevegelser som kunne tyde på økt risikoappetitt. I løpet av gårsdagen så vi en svekkelse av sveitsiske franc og japanske yen. Sveitsiske franc har lenge hatt valutamarkedets rolle som "trygg havn" og vil svekke seg når usikkerheten og risikoaversjonen faller i markedet. Gårsdagens bevegelser kan indikere at sveitser franc har vært oversolgt, og svekkelsen kan være den korreksjonen vi har ventet på. Etter en dårlig børsstart i USA styrket derimot yen og franc seg. Nikkei har også blitt preget av gårsdagens fall på de amerikanske børsene, påpeker Maren Romstad.

Rente opp

- Den australske sentralbanken satte i natt opp renten til 7 prosent, hvilket er det høyeste på 11 år. Myndighetene har problemer med å holde inflasjonen under kontroll, og dette var hovedårsaken til renteøkningen. Den australske dollaren styrket seg på rentehevingen. I tillegg har New Zealands dollar gått sterkere i løpet av natten. Valutaen er ofte en yndet mål for carry trades, og sterke innenlandske forhold gjør det vanskelig for sentralbanken å kutte rentene.

Inflasjonspress

- Produsentprisindeksen for ØMU kom ut som forventet. Prisene økte med 4,3 prosent som resultat av høyere mat og energikostnader. Indeksen er en tidlig indikasjon på konsumprisene og bekrefter inflasjonspresset i ØMU. Den europeiske sentralbanken har uttrykt bekymring for høyere inflasjon og konsekvensene dette vil ha for inflasjonsforventningene fremover. Gårsdagens publikasjon endret ikke bildet, og vi tror ikke på en renteendring torsdag. EUR/USD holdt seg rimelig stabil gjennom gårsdagen, og handles i dag rundt 1,481. Etter en styrkelse av euro mot sterling før helgen har vi nå fått en liten korreksjon. Euro falt i går 0,3 prosent mot pund sterling. Pundet styrket seg i tillegg mot dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Haukete utspill

- Den svenske visesentralbanksjefen Lars Nyberg holdt i går formiddag en tale om amerikansk boliglånskrise og finansiell uro. Hovedbudskapet i talen var dagens kompliserte situasjon og at det er svært krevende å drive pengepolitikk under dagens omstendigheter. Isolert sett gjør den svenske konjunkturutviklingen det nødvendig med høyere rente, men tatt i betraktning de internasjonale forholdene vil det være best å avvente. Nyberg understreket gode innenlandske forhold med høy kapasitetsutnytting og inflasjon på vei over målet. Han påpeker også at svensk pengepolitikk skal utformes med bakgrunn i svenske forhold. Svenske renter styrket seg på talen. Swap- og FRA-renter økte opp til 10 basispunkter i den korte enden. Nybergs haukete utspill sendte den svenske kronen sterkere. Økt risikoappetitt i markedet kan ha bidratt til appresieringen av den svenske kronen. Siden siste notering har den svenske kronen styrket seg 0,2 prosent i forhold til euro. En generell styrking av den norske kronen kan også tyde på
redusert risikoaversjon. Den norske kronen styrket seg i går 0,3 prosent mot de største valutaene. Dels ble dette også reflektert i oppgang på Oslo Børs, ifølge Romstad.

Dagens nøkkeltall

- På formiddagen i dag får vi PMI tjenester og detaljhandel i ØMU. PMI-indeksen (og ISM) er en indikator på dagens økonomiske situasjon innen tjenestesektoren. PMI for industrien kom fredag ut høyere enn ventet, og det blir spennende å se om tjenester gjør bildet komplett. Senere på dagen er det USA sin tur. Også her blir det interessant å se om tjenestesektoren klarer å følge opp de overraskende gode tallene for industrisektoren. Denne uken er det en rekke foredrag fra Fed, og i dag er det Lacker som skal i ilden, avslutter Maren Riomstad i DnB NOR Markets.