Nytt prissjokk
Den såkalte kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen (KPI) justert for energi og avgiftsendringer, steg med 3,1 prosent på årsbasis i september, opplyser Statistisk Sentralbyrå (SSB) fredag. .
Det var ventet at kjerneinflasjonen ville stige med 2,8 prosent ifølge estimater som TDN Finans har innhentet, skriver DN.no.
Største på 20 år
Ifølge SSB er det den største prisveksten i Norge på 20 år.
- Ikke siden september 1988 har det vært en så kraftig økning i konsumprisene på tolvmånedersbasis. Om lag halvparten av veksten kan forklares med vesentlig høyere priser på elektrisitet i september i år sammenlignet med september ifjor, skriver SSB i en pressemelding..
Fra august til september i år steg konsumprisene med 1,5 prosent.
Det var kraftige prisøkninger på elektrisitet, klær og transporttjenester som bidro mest til oppgangen, ifølge SSB
Vanskelig for Gjedrem
Den overraskende store prisstigningen gjør den vanskelige jobben til sentralbanksjof Svein Gjedrem enda vanskeligere.
Norges Bank har som hovedmål å holde prisveksten i landet stabil rundt 2,5 prosent.
Men som følge av krisen i finansmarkedet ropes det nå høylydt på rentekutt fra både politikere, næringslivsledere og aksjonærer.
Lavere rente kan føre til at prisene øker enda mer.
Kutter likevel?
Likevel er konsensus blant norske økonomer og analytikere at Gjedrem vil kutte styringsrenten på det fremskyndende rentemøtet i sentralbanken førstkommende onsdag.
- Vi tror ikke dette har så mye å si i dagens marked. De realøkonomiske utsiktene er nokså dystre. Vi mener det ikke bør telle så altfor mye nå. Men det får vi kanskje vite mer om på onsdag, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.
Den høye prisstigningen kan imidlertid føre til at renten over tid ikke blir satt ned like raskt som tidligere antatt.
- Når Norges Bank legger frem ny renteprognose 29. oktober vil inflasjonstallene veie tungt. Rentekuttene fremover vil bli færre enn man kanskje hadde ventet, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea.