Nytt kraftig dollarfall
- Overraskende gode resultater fra Intel, Wells Fargo og JP Morgan sendte aksjemarkedet opp i går. S&P 500 steg med 2,3 prosent. JP Morgan sjefen sa endog at kredittkrisen nærmer seg slutten og venter at boligprisene "bare" vil falle med 9 prosent i år. Vestkystbanken Wells Fargo rapporterte om begrensede tap, tross fallende boligpriser i California. Til tross for oppgangen i aksjemarkedet falt dollar markert mot euro mot i går, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.
Dollarfall
- EUR/USD ble på det svakeste notert på 1,5930 - ikke langt unna all-time-low. En viktig grunn var at boligbyggingen falt som en stein i mars. Nedgangen ble på hele 11,9 prosent bare den siste måneden, langt svakere enn antatt og det laveste siden april 1991. Byggetillatelsene falt med 5,8 prosemt - og indikerer dermed at byggingen vil fortsette å falle. Amerikansk inflasjon ble omtrent som ventet i mars. Samlet inflasjon steg med 0,3 prosent, løftet av oppgang i brensel og bensin, mens kjerneinflasjonen økte med 0,2 prosent. Prisene på klær og overnatting falt, men prisene på beregnet husleie økte mindre enn ventet. Sterk konkurranse og svekket etterspørsel gjør det åpenbart vanskelig å velte økte kostnader på over forbrukerne, skriver DnB NOR Markets.
USA svekket
- FEDs "Beige book" rapporterte som ventet om svake konjunkturer. I 9 av 12 distrikter har veksten avtatt siden februar, drevet av boligmarkedet og svikt i det private forbruket. Ett distrikt brukte order resesjon om utvikling i varehandelen. apporten viste imidlertid at industrien holdes oppe av god fart i eksporten. Markedet venter nå kun ett rentekutt til, på 25 basispunkter, 30. april. FED-guvenør Yellen sa i en tale i går at økonomien er ekstremt svak og at utsiktene er uvanlig usikre. Også FEDs Plosser uttalte seg i svake ordelag om den økonomiske utviklingen. Begge er imidlertid også bekymret for inflasjonsutviklingen. Plosser var i mot det store kuttet sist, mens Yellen (som ikke stemmer i år) i går sa at FED ikke må senke renten mer enn nødvendig av hensyn til inflasjonen.
Uklart i England
- Gårsdagens arbeidsmarkedsrapport fra Storbritannia viste at det foreløpig ikke er noen klare spor etter avmatning i økonomien. Ledigheten holder foreløpig stabil på i overkant av 5 prosent, men lønnsveksten avtar noe og ligger godt under 4 prosent. Som i USA vil det trolig ta noe tid før nedkjølingen i bolig- og finanssektoren slår ut i arbeidsmarkedet. Men i løpet av året vil vi kunne se effektene tydeligere. Pundet har kun svekket seg marginalt det siste døgnet, ifølge DnB NOR.
Kinesisk inflasjon
- Kinesisk BNP steg med 10,6 prosent i årets første kvartal, noe bedre enn ventet på forhånd. Det ser altså ut til at veksten holder seg høy selv om myndighetene forsøker å dempe farten. Bankenes reservekrav ble hevet ytterligere og er nå kommet opp i 16 prosent. Dette var den 16. hevingen av kravet siden midten av 2006. Inflasjonen havnet på 8,3 prosent i mars, noe mer enn antatt, men lavere enn rekordnoteringen på 8,7 prosent i februar. Myndighetene er mer bekymret for høy inflasjon enn for svekkede eksportimpulser og vil høyst sannsynlig fortsette sin innstrammingspolitikk. Renmimbi fortsette å styrke seg mot dollar og ble i natt handlet rundt 6,9870.
Intet nytt fra Gjedrem
- Gjedrems tale bygget som ventet på tidligere vurderinger og ga ingen nye rentesignaler. Kronen har styrket seg mot dollar (USD/NOK handles nå rundt 4,97), men ligget relativt stabil mot euro det siste døgnet - tross rekordhøy oljepris.
Tynn agenda
- Dagens makroøkonomiske agenda er relativt tynn, og domineres av amerikanske tall. Som vanlig på en torsdag kommer tall for førstegangssøkende til ledighetstrygd. Det ventes en oppgang til 375' forrige uke - noe som vil bekrefte at trenden fortsatt er oppadgående. Senere på ettermiddagen komme Philly FED indeksen. Den ledende indikatoren forventes å falle for sjette måned på rad. FEDs Fisher og Kohn skal dessuten begge holde taler i ettermiddag og Merrill Lynch
legger frem resultat for første kvartal, avslutter Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets.