Nye tider - gamle triks

Publisert: 30. mai 2002 kl 14.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Tenker man seg en bedrift som skal importere fra Kina, kan man først etablere et selskap for eksempel på Jersey. La oss si at varene koster 10 kroner fra Kina. Selskapet på Jersey legger på en tier til, før det norske selskapet legger på enda en tier. Det må være en viss fordeling for at myndighetene skal godta det. Fortjenesten i skatteparadiset kan så overføres skattefritt som utbytte til en stiftelse i et annet skatteparadis. Selve varene sendes direkte fra Kina til Norge. Det må selvsagt betales toll og moms på omsetningen i Norge. I begynnelsen er det også mulig å la mer av fortjenesten gå via skatteparadiset. Myndighetene aksepterer vanligvis at det kan ta noen år før et nytt selskap oppnår lønnsomhet. Vi har sett et tilfelle der eier kom ned i 2,5 prosent skatt. Det var han godt fornøyd med. Men det er viktig å huske på at grådighet gjerne straffer seg, sier Stein H. Johnsen i SJ Consulting.

Hvis det norske selskapet i tillegg er eid med minst en tredjedel av et utenlandsk selskap, kan overskuddet utbetales som utbytte med 28 prosent flat skatt på den delen som utbetales i Norge, og en lavere sats i form av såkalt kildeskatt på den delen som betales til utlandet. I tillegg kan man kjøpe konsulenttjenester eller annen hjelp fra selskaper i utlandet, slik at skattepliktig overskudd i Norge reduseres ytterligere.

En annen mye benyttet, men klart ulovlig metode, er overfakturering. Det vil si at man blir enig med en leverandør i utlandet om å prise varer og tjenester for høyt. Differansen mellom virkelig pris og det fakturaen lyder på, havner i et skatteparadis.

I våre dager driver selv statskontrollerte selskaper, som SAS, Hydro og Telenor, skattetilpasning i stor stil. SAS benytter redernes gamle triks med sale/leaseback. Det vil si at fly, skip eller andre driftsmidler selges til et selskap i et skatteparadis. Deretter leies de tilbake. Når skattene reduseres, øker lønnsomheten og konkurranseevnen. I tillegg åpner arrangementet for skattefri leie hvis man selv eier utleieselskapene i skatteparadisene.

Hydro vant nylig en rettssak mot Oslo likningskontor. Striden sto om tap ved salg av et datterselskap til et annet datterselskap kunne føres til fradrag, noe selskapet altså fikk medhold i. Telenor har på tilsvarende vis redusert skatten ved å selge aksjer mellom datterselskaper. Skatteplanlegging handler om å optimalisere verdiene for aksjonærene, enten de er mange eller få.

Saken fortsetter under annonsen