Nye rentesignaler
- Sentralbankene i både USA, eurosonen og Storbritannia har den siste tiden indikert klart og tydelig at den vedvarende inflasjonsfaren gjør det vanskelig å løsne opp i pengepolitikken, til tross for svakere vekst. I går fikk vi nye uttalelser fra medlemmer av ECBs rentekomité. Samtidig indikerte Feds Beige Book at den økonomiske veksten ikke faller i like stor grad som tidligere, men at høye priser blir veltet over på forbrukerne, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DB NOR Markets.
Resesjonsfaren avtar
- Uttalelser fra sentralbankhold har vært svært så toneangivende for rente- og valutamarkedene den siste tiden. I USA har sentralbanksjef Bernanke overbevist markedsaktørene om at Fed nå er ferdig med sine rentekutt, og markedet priser inn en renteøkning på 25 basispunkter allerede i september. I sine taler har Bernanke vektlagt nødvendigheten av å forankre inflasjonsforventningene. Samtidig har han uttalt at faren for en markert økonomisk tilbakegang (les: dyp resesjon) har avtatt. I går kveld fikk vi den amerikanske sentralbankens Beige Book for juni, som ikke overraskende støttet oppunder Bernankes budskap. I følge Beige Book, som kan sammenlignes med Norges Banks regionale nettverk, melder flere områder enn før om at den økonomiske aktiviteten har stabilisert seg, dog på et lavt nivå. Samtidig meldes det om at bedrifter i større grad enn tidligere velter økte produksjonskostnader over på forbrukerne. I lys av høye bensinpriser, var det også interessant å se at man i enkelte områder opplevde relativt høyt salg av hybrid og andre energieffektive biler, mens salget av SUV-er faller flere steder. Men forbruksveksten som helhet er svak, noe som også ble gitt uttrykk for i Beige Book. I dag får vi nok en viktig indikator i så måte, i form av amerikanske detaljhandelstall for mai. Forrige måned falt totalomsetningen (i verdi, ikke volum) med 0,2 prosent, trukket ned av bilsalget. Ser man bort fra bilsalget, steg imidlertid omsetningen med 0,5 prosent. Denne gangen forventer konsensus lignende vekst, skriver Orskaug.
Renten opp
- I eurosonen var det stor ståhei i forrige uke, da sentralbanksjef Trichet signaliserte at ECB slett ikke vil ta foten av bremsepedalen med det første, og at sentralbanken kanskje vil heve renten allerede ved neste møte, i juli. Markedet endret sporenstreks sin prising og indikerte for et par dager siden forventninger om tre rentehevinger, hver på 25basispunkter, innen januar neste år. Dette falt noe i går, på nye uttalelser fra medlemmer av ECBs rentekomité. Blant annet uttalte Jürgen Stark, som blir ansett for å være en rentehauk (mao. en som tenderer til å sette renten opp), at markedet hadde tolket Trichet rett i at renten kan komme til å bli satt opp i juli, men at det ikke er snakk om en serie med hevinger. Frankrikes sentralbanksjef Noyer, som også er medlem av ECBs Governing Council, fulgte opp med å si at han ikke så en klar sammenheng med det Trichet hadde sagt og de renteendringene markedet priset inn over sommeren. Likevel styrket euroen seg noe i går mot den amerikanske dollaren. I natt gikk euroen imidlertid i revers, slik at nivået er så godt som uendret over det siste døgnet. Uttalelsene fra Stark og Noyer er for øvrig relativt godt i tråd med våre nye prognoser, nemlig at eurorenten trolig blir satt opp i juli eller i august, men at fallende inflasjon og økonomisk vekst vil legge til rette for at neste endring deretter blir et kutt, ifølge DnB NOR Markets.
Inflasjonspress
- I Storbritannia fikk vi i går svake tall for arbeidsmarkedet. Blant annet steg antallet mennesker som søker arbeidsledighetstrygd for fjerde måned på rad. Tallene bidro imidlertid ikke til å svekke pundet nevneverdig. I motsatt retning virket importpristallene for april, som viste en kraftig årsvekst og dermed indikerte at det underliggende inflasjonspresset holder seg høyt.
- Den eneste valutabevegelsen av noe særlig størrelse i det siste døgnet, har vært en styrkelse av sveitsernes franc mot euro. Det er ingen åpenbare forklaringer på denne bevegelsen, men hensyntatt det sveitsiske fotballandslagets forsmedelige tap mot Tyrkia i går kveld, er en reversering i dag langt fra en umulighet, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.