Ny dollarbunn

Publisert: 18. april 2008 kl 09.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Dollaren nådde i går et rekordsvakt nivå mot euro: 1,5985. Den sterke euroen bekymrer åpenbart de europeiske finansministrene. Lederen for finansministermøtene i eurosonen, Jean-Claude Junker, prøvde i går å snakke euroen svakere. Han mente at markedet hadde misforstått budskapet fra G7-møtet sist helg og sa at styrkingen av euroen de siste dagene var uønsket. Dette førte til at euroen umiddelbart svekket seg noe mot dollar og denne tendensen har holdt seg over natten. Nå i morgentimene handles EUR/USD rundt 1,59 og USD/JPY rundt 102,4 skriver seniorøkonom Knut magnussen i DnB NOR Markets.

Nytt Merrill-tap

- Merrill Lynch la i går frem resultater for første kvartal. Etter store tap i de to foregående kvartalene, var det ventet at investeringsbanken skulle tape penger også i første kvartal. Tapet ble 2,14 milliarder dollar, tilsvarende 2,29 dollar per aksje. Dette var noe mer enn ventet. I tillegg ble det annonsert store kutt i antall ansatte: 2900 av totalt 63.000 mister jobben. Sammen med Citigroup er Merrill Lynch så langt den av de amerikanske bankene som har tapt mest på finanskrisen. I dag er det Citigroup sin tur til å legge frem kvartalsresultater, skriver Magnussen.

Overraskende

- Philly FED stupte til -24,9 i april, klart lavere enn ventet. Dette i motsetning til NY Empire State som tidligere i uken overrasket på oppsiden. De regionale indeksene er volatile og speiler dessuten at deler av industrien fortsatt går bra (eksportrettet), mens andre deler går dårlig. Den ledende indikatoren steg overraskende litt i mars, etter å ha falt i fem måneder på rad. Nivået er uansett lavt og peker i retning av svake konjunkturer fremover. Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd økte som antatt og havnet på 372'. Ser vi bort fra perioden rett etter orkanen Katrina, er trenden nå den høyeste siden slutten av 2003 og på linje med nivået i starten av resesjonen i 2001. Tallene bekrefter mao. at arbeidsmarkedet svekkes og det vil høyst sannsynlig fortsette i ukene og månedene som kommer, mener DnB NOR Markets.

Inflasjonsfrykt

- Dallas FEDs president Fisher sa at han er nølende til å kutte renten videre. Grunnen er frykt for tiltakende inflasjon. Også Lacker, som også talte i går, ser ut til å dele dette synet. Han sa at inflasjonen er for høy - men Lacker stemmer ikke ved rentebeslutningene i år. Uttalelsene bidro til oppgang i rentene for fjerde dag på rad. Det er tydelig at markedet nå tror FED vil sette renten ned med kun 25 basispunkter 30. april og at dette vil bli det siste kuttet i denne omgang. Markedet priser nå kun inn 18 prosent sannsynlighet for et kutt på 50 basispunkter på dette møtet. Toåringen steg hele 11 basispunkter, mens tiåringen var opp 3 punkter i går. Den sterke oppgangen i de korte rentene skyldtes også at British Bankers Association (BBA) la press på medlemsbankene for å unngå at de underrapporterer de egentlige lånekostnadene, skriver Magnussen.

Saken fortsetter under annonsen

Britisk kriseplan

- I går kom ryktene om at britiske myndigheter vil annonsere en plan for å lette de stramme betingelsene i boliglånsmarkedet neste uke. Regjeringen samarbeider med Bank of England i å meisle ut denne planen, som bl.a. har til hensikt å hindre at flere banker går overende. Pundet styrket seg noe på disse ryktene, ettersom presset på sentralbanken om å kutte renten kan avta noe om den lykkes.

Ny oljerekord

- Råvareprisene stiger videre. Oljeprisen (WTI) var oppe i 115,5 dollar per fat i løpet av gårsdagen. Det er forventninger om videre oppgang nå som den amerikanske "driving season" nærmer seg. Også andre råvarepriser forsatte oppover i går og både ris og kopper ble notert over 1000 dollar per tonn, avslutter Knut Magnussen i DnB NOR Markets.