Norges Bank: Økonomien vakler

Publisert: 2. desember 2008 kl 11.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Norges Bank har tirsdag lagt frem årets andre rapport om finansiell stabilitet.
I rapporten konkluderer sentralbanken med at utsiktene for finansiell stabilitet den nærmeste tiden er svekket siden forrige rapport og at usikkerheten er uvanlig høy.

Høy gjeld - svekket betalingsevne

I den samlede vurderingen trekker sentralbanken frem at husholdningenes gjeldsbelastning er høy.
Foretakene har høy egenkapital, men nå dempes inntjening og gjeldsbetjeningsevnen. Kredittrisikoen på bankenes utlån har økt siden forrige rapport, men bankenes egenkapital har holdt seg oppe.
Likviditetstiltak gjør det lettere for bankene å skaffe finansiering, men likviditetsrisikoen har økt.
Norges Bank peker også på at industriinvesteringene ventes i følge SSB å havne på rundt 40 milliarder kroner for 2009. Dette er en nedgang fra nesten 50 milliarder i år.

- Er blitt mer bekymret

- Økt finansiell ustabilitet tilsier at Norges Bank fortsetter å sette renten ned. De er åpenbart vesentlig mer bekymret for den finansielle utviklingen nå enn i forrige rapport, vil trolig sette ned renten raskere enn skissert i rapporten fra oktober, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets i et analysenotat.

Bønn til bankene

Norges Bank skriver i dagens rapport at norske banker har merket virkningene av finanskrisen i større grad enn sentralbanken forutså for noen måneder siden. Norske myndigheter har derfor satt i verk flere tiltak som skal gjøre det enklere for bankene å skaffe finansiering.
- Det er viktig at norske banker nå ikke strammer inn for mye på utlånene fordi det kan bidra til å forsterke nedgangen i norsk økonomi, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.
Han peker på at banker med store markedsandeler lokalt og nasjonalt har spesielt stor påvirkningskraft.
- Dersom disse bankene søker å styrke soliditeten ved å rasjonere utlånene til bedrifter, kommuner og husholdninger, blir også gode investeringsprosjekter utsatt, sier han.
- Dessuten kan virksomheter som ikke får tilgang på driftskreditter måtte legge ned. Det rammer i neste runde bankene selv, med høyere tap på utlån og svakere resultater som gir mindre egenkapital, sier sentralbanksjefen.

Saken fortsetter under annonsen