Nok NOK?

Publisert: 16. juni 2008 kl 09.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Den norske kronen svekket seg videre på fredag, mot både den amerikanske dollaren og euro. Til dels skyldes kronesvekkelsen trolig en ren dollarbevegelse. Mange investorer har tjent gode penger på den amerikanske valutaens lange fall. Nå kan det imidlertid synes som om de er godt fornøyde for denne gangen, og dollaren styrket seg følgelig i hele forrige uke mot flere valutaer, inkludert euro, pund og skandinaviske kroner. Til dels kan kronesvekkelsen også skyldes at utenlandske investorer har sett seg mette på den norske valutaen. Lenge har vi argumentert for at disse investorene har vært grunnleggende positive til kronen. Nå knaker det imidlertid i sammenføyningene. Til tross for at forholdene i en god stund har vært ideelle for en sterkere krone, med høy oljepris og rentedifferanse, har det vært vanskelig å bryte under blant annet 7,80 mot euro. Som et resultat kan det se ut til at utlendingene takker for seg, og at valutaen dermed ikke vil styrke seg nevneverdig i tiden fremover, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug.

Dollaropptur

Dollaroppturen fikk seg dog en liten skrape i lakken på fredag ettermiddag og etter G8-møtet i helgen. Fredagens foreløpige Michigan forbrukertillitsindeks var dårligere enn forventet og bidro til dollarsvekkelse. På forhånd trodde konsensus på et marginalt fall, fra 59,8 til 59,0. I stedet falt indeksen til 56,7 - det laveste nivået på 28 år. Både nå- og fremtidsutsiktene trakk ned, og sistnevnte indikerer nullvekst i amerikansk privatforbruk. Utfallet var spesielt svakt hvis man ser det i lys av at ekstraordinære skattesjekker for tiden legges ut i amerikanernes postkasser. Helgens G8-møte brakte ikke med seg vesentlige nyheter på valutafronten. Muligens forventet markedet at møtet skulle resultere i klare uttalelser til fordel for en sterkere dollar. Når det ikke skjedde, fikk vi i stedet en liten dollarsvekkelse, ifølge Orskaug.

Investeringsrekord

- I Norge kom for øvrig SSBs kvartalsvise investeringstelling for oljeindustrien på fredag. Statistikken viste at oljeindustrien planlegger å investere rekordhøye beløp i 2009. I lys av høye oljepriser er ikke dét spesielt overraskende. Anslaget på 116,9 mrd. kroner i 2009 (og 132,3 mrd. i 2008) innebærer at de faktiske investeringene kan komme til å stige med 15-20 prosent. Dette er langt over anslagene til Norges Bank på 5 prosent. Isolert sett gir denne undersøkelsen grunnlag for at rentene skal settes mer opp. På den annen side er det mange indikasjoner på at konjunkturene er i ferd med å snu, slik at vi fastholder vår prognose om at rentetoppen er nådd, mener DnB NOR Markets.

Banker i fokus

- Denne uken er relativt fattig på nøkkeltall. Verdt å merke seg er likevel kvartalsresultatene fra flere store amerikanske investeringsbanker, som Lehman Brothers (i dag), Goldmans Sachs (tirsdag) og Morgan Stanley (onsdag). Førstnevnte bank har allerede sendt ut et resultatvarsel som indikerte store tapsavskrivninger også i andre kvartal. Ellers er det duket for britisk KPI i morgen, referat fra Bank of Englands rentemøte for to uker siden på onsdag, rentemøte i Sveits på torsdag og taler fra Gjedrem, Stark og Trichet på fredag. Når det gjelder de britiske inflasjonstallene, tror konsensus på en årlig prisvekst i mai på 3,2 prosent. Skulle det slå til, vil sentralbanksjef Mervyn King måtte skrive brev til sin finansminister for å forklare prisstigningen - for andre gang på litt over et år. Gjedrems tale på en konferanse i Canada vil trolig ikke inneholde nye signaler om Norges Banks rentebane, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.

Saken fortsetter under annonsen