Nitriste amerikanere
- Fra USA fikk vi svake nøkkeltall i går, i form av forbrukertillit og boligpriser. Til tross for det holdt børsene holdt seg rimelig godt oppe, men dollaren svekket seg. På Island satte Sedlabanki opp styringsrenten med hele 1,25 prosentpoeng, blant annet for å styrke den islandske kronen og dermed holde den importerte inflasjonen under kontroll, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.
Nitrist
- Amerikansk forbrukertillit stupte i mars, i følge indeksen fra Conference Board. Hovedindeksen falt fra 75,0 i måneden før til 64,5. På forhånd hadde man ventet en langt mer marginal nedgang, til 73,5. Fremtidsindeksen falt til hele 47,9, som er det laveste nivået siden desember 1973. Den gangen var det Watergate-skandalen og en arabisk oljeembargo som lå til grunn for amerikanernes angst. Denne gangen er det et boligmarked i kollaps, fallende sysselsetting, skyhøye bensinpriser, børsnedgang og en banksektor i kjempeproblemer som drar ned stemningen. En fremtidsindeks under 50 har historisk indikert fallende amerikansk privatforbruk. Og fallende forbruk vil så godt som være ensbetydende med en amerikansk resesjon. Tidligere på dagen i går fikk vi Case Shiller boligprisindeksen. Ikke overraskende viste også denne et fall, mener Orskaug.
Nytt rentekutt
- Til tross for de svake nøkkeltallene holdt børsene seg relativt godt oppe, både i USA og i Europa. Men tallene bidro til å svekke den amerikanske dollaren. Mot euro handler den amerikanske valutaen igjen rundt 1,56, mens den vaker rundt 100 mot yen. Motsatsen til en svakere amerikansk dollar finner vi i høye forventninger om nye rentekutt fra Fed. Nå prises det inn en 32 prosent sannsynlighet for et rentekutt på 50bp ved neste møte, i slutten av april, skriver Orskaug.
Styrket krone
- Ellers i valutamarkedet, styrket den norske kronen seg mot de fleste store valutaer, men særlig mot den amerikanske dollaren. Kronestyrkelsen er ikke helt uventet gitt at påsken ga store kursutslag i retning av en svakere norsk valuta. Da er det ikke unaturlig med et comeback. I kredittmarkedet falt prisen på kredittforsikring kraftig i går. Blant annet gikk Itraxx Europe fra 123bp til 103bp. Indeksen gir en indikasjon på den risikopremien som er knyttet til gjeldspapirer som er utstedt av europeiske selskaper med relativt god kredittrating. I pengemarkedet går det imidlertid ennå ikke noe bedre, til tross for sentralbankenes nødtiltak. Trolig skyldes dette delvis kollapsen til Bear Stearns, som kan ha gjort bankene enda mer nervøse med å byttelåne penger seg imellom, påpeker DnB NOR Markets.
Island
- På Island satte i går sentralbanken, Sedlabanki, overraskende opp styringsrenten med 1,25 prosentpoeng - til 15 prosent. Hevingen kommer som en følge av at en betydelig svekkelse av den islandske kronen gjør seg utslag i et høyt inflasjonspress. Før rentehevingen i går hadde den islandske valutaen svekket seg med rundt 20 prosent mot euro bare siden begynnelsen av mars. Samtidig steg inflasjonen til 6,8 prosent i februar, sammenlignet med Sedlabankis inflasjonsmål på 2,5 prosent. I går styrket kronen seg kraftig som et resultat av rentehevingen.
Dagens nøkkeltall
- I dag får vi den viktige IFO-indeksen, som er en god indikator på stemningen i tysk industri. Forrige måned steg indeksen overraskende. Denne gangen venter konsensus et fall. Utfallet kan gi relativt betydelige markedsutslag og da særlig for den europeiske fellesvalutaen. Senere i dag kommer tall for amerikansk nyboligsalg i februar, der man venter et fall. Vel så interessant blir talen til Feds Fisher. Han var en av to som ikke ville kutte renten med så mye som 75bp ved forrige rentemøte. Trolig vil han benytte anledningen til å forklare hvorfor, avslutter Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets.