Når meglerne søker trygghet

Publisert: 30. oktober 2002 kl 22.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

Det har gått hardt ut over stabene i amerikanske meglerhus det siste året. Der nøler man ikke lenge før man justerer bemanningen i forhold til svingningene i markedet. I Sverige har flere meglerhus nedbemannet. Her hjemme har de fleste meglerhusene avventet situasjonen. Men nå forventes det at kuttene kommer utover høsten og vinteren. Corporatemarkedet er så godt som dødt, og det er der pengene har ligget i gode tider.

ORGANISERER SEG

- Det begynte i vår en gang. Etter det har stadig nye ansatte i meglerforetak meldt seg inn, forteller leder Dag Arne Kristensen i Finansforbundet. Han har fått mange nye medlemmer de siste månedene.

Bransjen har ikke hatt kultur for å organisere seg. Det har liksom ikke vært comme il fault å ha kontakt med den slags organisasjoner. Advokat Frede Aas Rognlien i Norges Fondsmeglerforbund bekrefter at dette er noe nytt.

- Det har ikke vært kultur for dette tidligere. Men vi er bare en bransjeorganisasjon og ikke noen arbeidsgiversammenslutning, derfor betrakter vi dette bare fra sidelinjen, sier Rognlien, som formoder at fenomenet skyldes usikkerhet rundt jobbene i meglerforetak.

Etter børskrakket i 1987 ble antallet meglerhus redusert fra 57 foretak til 32 i løpet av de tre årene frem til 1990. I samme periode ble antallet ansatte i meglerforetak redusert fra ca. 1200 til 600 - altså en halvering.

STORE FORSKJELLER

Saken fortsetter under annonsen

Ansatte i meglerforetak har tradisjonelt akseptert individuelle avtaler med store lønnsforskjeller. De beste analytikerne og meglerne tjener meget godt, mens den store hopen ligger lenger ned på lønnsskalaen.

Eller som en av stjernene i analytikerkorpset, Morten Sundstø i Alfred Berg sa det i et portrettintervju her i bladet i forrige utgave.

- Overvurdert..? Vi finansanalytikere er det ekstremt få av. For det ene skal du være skoleflink, for det andre skal du være flink til å ordlegge deg, to helt motsatte kvaliteter. Den ene er en apekatt med colabriller, det andre er en bilselger, og for det tredje skal du være kreativ..... Tar du de fem prosent beste på skolen ut fra et kull på 300, så er det kanskje bare to-tre av oss som duger. Og du kan gjerne si at vi er overbetalt. Men det er veldig få dyktige finansanalytikere der ute, sa Sundstø.

I en slik kultur er det egentlig ikke plass til fagforeninger og den slags ting. Det hører hjemme helt andre steder enn i meglerforetak.

INNTIL NÅ

Inntil i vår. For da begynte de å ringe til Dag Arne Kristensen i Finansforbundet.

- Vi har ingen tall for hvor mange nyinnmeldte som kommer fra meglerforetak. Våre kategoriseringer bryter ikke umiddelbart ned på denne typen virksomheter. Men pågangen har vært meget stor helt siden tidlig i vår. Og det bare øker og øker. Det virker som trenden er akselererende. Det gjelder vel å komme nedbemanningen i meglerforetakene i forkjøpet. Når det har begynt å brenne er det for sendt å tegne forsikring, sier Kristensen i Finansforbundet.

Saken fortsetter under annonsen

De dårlige tidene i bransjen begynte flere å merke allerede i fjord. Det viser lønnsstatistikken fra Norges Fondsmeglerforbund (se egen graf). Blant dem som tjente mer enn 1,5 millioner kroner var det en klar nedgang i antallet fra 2000 til 2001. Antallet som tjener mer enn 4 millioner kroner ble mer enn halvert i fjor. I 2000 var det over 100 personer som hadde totalinntekt (lønn og bonus) på mer enn fire millioner kroner. I fjor var det under 50. De fleste ansatte i meglerforetak ligger mellom 400.000 og 600.000 kroner i årslønn. Også i denne gruppen var det nedgang i antallet.

GA SEG IKKE

Kanskje har de som nå melder seg inn i Finansforbundet saken mellom Øyvind J. Tesaker og ABG Sundal Collier i bakhodet. I juni i år tapte meglerhuset på alle punkter i Oslo byrett etter at det forsøkte å gi Tesaker sparken i fjor sommer i forbindelse med fusjonen mellom ABG Securities og Sundal Collier.

Over en softis på bryggekanten med adm. direktør Ron Gould i ABG Sundal Collier fikk Tesaker beskjed om at det ikke var plass til ham i det fusjonerte selskapet. Etter 16 år i Finanshuset, Fiba og ABG Securities fikk Tesaker beskjed om at han var overflødig i jobben som «compliance officer» - ansvarlig for at meglerhuset overholder lover og regler.

Tesaker ble tilbudt 15 måneders lønn som sluttpakke (937.500 kroner), samt bistand fra en hodejeger til å skaffe seg ny jobb. Dette sa han nei til og mente seg usaklig oppsagt ene og alene på grunn av alderen.

Til overmål plumpet ABG Sundal Colliers advokat, Jens A. Jacobsen, ut i Dagens Næringsliv hvor han uttalte at Tesakers alder var en medvirkende årsak til oppsigelsen. Da det gikk opp for Jacobsen hvilken gedigen salatbolle han hadde tråkket i, rykket han dagen etter ut med et innlegg hvor han forsøkte å legge skylda på avisens journalist.

STO I JOBBEN

Saken fortsetter under annonsen

Øyvind Tesaker gikk til søksmål mot meglerhuset og sto i jobben, slik han etter loven har anledning til frem til dom foreligger. Hver dag gikk han på jobb i ABG Sundal Collier, uten at han fikk noen arbeidsoppgaver. Helt frem til saken kom opp nærmere ett år etterpå - i juni i år - holdt han ut på sin gamle arbeidsplass uten å få en eneste meningsfylt oppgave.

Da dommen forelå i begynnelsen av juni i år, fikk Tesaker medhold på alle punkter. ABG Sundal Collier ble dømt for usaklig oppsigelse og måtte betale 100.000 kroner i oppreisning til Tesaker, samt dekke hans saksomkostninger på 132.000 kroner. På toppen av det hele tapte ABG Sundal Collier også den subsidiære påstanden om at Tesaker måtte fratre sin stilling.

I dag jobber Tesaker i Moe Securities og den endelige sluttpakken han fikk fra ABG Sundal Collier kommer på toppen av rettens oppreisning på 100.000 kroner. I tillegg måtte meglerhuset lønne Tesaker mens han sto i jobb. Så totalt sett ble det en meget dyr lærepenge for meglerhuset ABG Sundal Collier. Forsøket på å kvitte seg med Øyvind Tesaker er egentlig en lærebok i hvordan man ikke skal gjøre det når man skal gå til nedbemanninger.

Tesaker ønsker ikke å kommentere saken overfor Økonomisk Rapport.