Mot rentehopp i EU?
- ECB holdt i går renten uendret på 4,00 prosent. Dette var som ventet på forhånd og ga ingen markedsreaksjoner. Men Trichets kommentarer på den påfølgende pressekonferansen var overraskende haukete. Markedet priser nå inn en renteøkning fra ECB allerede ved møtet i juli eller august, og markedet venter nå minst to hevinger i løpet av 2008. Med utsikter til uendrede renter i USA, i alle fall frem til mot slutten av året, gjorde dette at euroen styrket seg betydelig mot dollaren, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.
Høy beredskap
- "Heightened alertness" er Trichets nye kodeord. Hva mener han så med det? På pressekonferansen utdypet sentralbanksjefen. I følge Trichet var det "flere" som så grunn til å heve rentene senere. Samtidig var det "noen" som mente dette ikke var riktig. Han sa også at det er "mulig, men ikke sikkert" at ECB hever renten i juli. Bakgrunnen er risikoen for høyere inflasjon på mellomlang sikt (18mnd til 2 år). Dette er gjenspeilet i ECB sine nye prognoser som også ble offentliggjort i går. Anslaget for inflasjonen neste år ble hevet fra et midtpunkt på 2,1 prosent, som var anslaget i mars, til 2,4 prosent. Det vil si at ECBs økonomer (ikke Governing Council) forventer inflasjon over sentralbankens mål på mellomlang sikt, ifølge Bech-Moen.
Opp eller ned?
- Vi hadde før møtet en prognose på at ECB ville senke renten i fjerde kvartal i år, noe som var det stikk motsatte av markedsprisingen. Nå ser det ut til at vi kan komme til å bomme. Én tolkning av pressekonferansen er nemlig at ECB forberedte markedet på ordbruken "strong vigilance" fra neste gang av, noe som vil være et signal om renteheving på det påfølgende møtet. Vi er imidlertid ennå ikke overbevist om at ECB til slutt hever renten, gitt at vi tror den økonomiske aktiviteten i flere euroland nærmer seg resesjonsnivåer. Senest i går fikk vi en indikasjon på at veksten i eurosonen vil stoppe opp: Tyske industriordre falt betydelig på måneden. Likevel ser vi nå at ECB kan komme til å holde renten uendret lenger enn vi har lagt til grunn. Dette endrer også hvordan vi vurderer risikoen knyttet til renteprognosene vi har for andre land. "Renteforventningene ute har trukket opp", er et argument for at renten også bør settes opp hjemme, brukt både av Norges Bank og Riksbanken, påpeker DnB NOR Markets.
Oljeprisen
- Dollaren har altså svekket seg mot euroen det siste døgnet, og det er noe av bakgrunnen for at oljeprisen har steget kraftig - med rundt 6 dollar fatet! Men vi er nå bare tilbake på prisnivået vi hadde ved starten av uken, så oljeprisen har egentlig bare korrigert opp etter noen dagers fall. Men hoppet i oljeprisen førte selvsagt til at den norske kronen styrket seg bredt.
- Svake tall for tjenesteytende sektor på onsdag, ble fulgt opp av svake tall for boligmarkedet i UK i går. Boligprisene falt med 2,4 prosent på måneden i mai i følge tall fra Halifax. Dette var på linje med hva Nationwide sin boligprisindeks viste i forrige uke. Pundet svekket seg på tallene. Men det svake boligmarkedet var ikke nok til at BoE kuttet renten i går. Dette var som ventet. Vi har et rentekutt først utpå høsten i våre prognoser.
Viktige USA-tall
- I dag kommer et av månedens viktigste tall - Payrolls fra USA. Arbeidsmarkedstallene har overrasket på den positive siden i det siste, senest i går med færre førstegangssøkende enn ventet. Men vi tror at sysselsettingstallene heller vil overraske markedet på den negative siden. Uansett er det ventet et fall sysselsettingen, noe annet vil være svært overraskende, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.