Mot rekordsvak dollar

Publisert: 15. januar 2008 kl 08.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.28

- Dollaren faller videre og nærmer seg nå de rekordsvakenivåene som ble notert mot euro i november. Fortsatt høy risikoaversjon medfører at valutaer som CHF og JPY styrker seg og at priser på metaller som gull, sølv og platina stiger. Det viktigste på dagens agenda er resultatfremleggelsen til Citibank og amerikanske detaljhandelstall, skriver analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets.

Svekket

- Dollaren svekker seg videre mot blant annet euro, yen og den sveitsiske francen. Det er generell dollarskepsis og forventinger til betydelige rentekutt fra Fed som er hoveddriveren bak svekkelsen av den amerikanske valutaen. Markedet priser nå inn at den amerikanske sentralbanken vil kutte renten med 50bp på rentemøtet i slutten av januar. Det verserer også rykter om at Fed vil gjøre et ekstraordinært kutt før den tid. I tillegg frykter investorene at denne ukens kvartalstall fra amerikanske banker skal by på flere negative overraskelser. Dollaren omsettes nå omkring 1,49 mot euro og nærmer seg de rekordsvake nivåene som ble notert i november. Mot yen noteres dollaren rundt 108. Vi tror dollaren vil holde seg svak, men at bunnen er nær mot valutaer som EUR og NOK. På ett års sikt ser vi for oss at den amerikanske valutaen vil handle på nivåer rundt 1,46 mot EUR og 5,50 mot NOK. Langsiktig tror vi dollaren skal videre nedover, med da i første rekke mot asiatiske valutaer som CNY og JPY, mener DnB NOR Markets.

Gullrekord

- Den svake dollaren bidro til å løfte gullprisen videre opp og en ny rekordnotering ble satt på 914 dollar for en unse gull. Gull prises i dollar og blir derfor billigere å kjøpe for investorer med en annen basevaluta enn den amerikanske. Metallet har status som en trygg havn og etterspørselen etter gull har de siste dagene økt grunnet frykt for flere negative sjokk i finansmarkedene. Gull omsettes i morgentimene for omkring 902 per unse. Også prisene for andre metaller som platina og sølv steg i går.

Kroner

- Den norske valutaen handlet relativt sideveis mot euro gjennom gårsdagen. Mot dollaren styrket imidlertid den norske kronen seg noe. USD/NOK ble på det laveste i går omsatt rundt 5,25. Styrkelsen virker ikke ha noen særnorsk forklaring, men det kan se ut som den er et resultat av bevegelsene vi har hatt i EUR/USD-kursen.

Saken fortsetter under annonsen

Pund

- Pundet satt i går nok en bunnotering mot euro. I dag får vi britiske inflasjonstall for desember. I sin agering legger Bank of England vekt på både realøkonomi og inflasjon. Inflasjonen i november kom ut i overkant av BOE sitt mål på 2%. På bakgrunn av finansuroen og utsiktene til svakere vekst i Storbritannia har sentralbanken likevel kuttet renten en gang og vil kutte mer. Vi forventer ytterligere to kutt på 25bp og vi tror det første kommer i forbindelse med inflasjonsrapporten i februar. Dersom pundet holder seg svakt vil dette kunne medføre høyere importpriser og dermed sterkere inflasjonsimpulser. Dette kan gjøre jobben til Bank of England noe vanskeligere. Markedet forventer at inflasjonen i desember vil komme ut på 2,1% år/år, som for november. Dersom utfallet blir høyere enn forventningene tror vi pundet kan styrke seg noe. Vi mener i utgangspunktet at pundet har svekket seg for mye mot euro på kort tid og ser for oss at det snart kan komme en korrigering.

USA

- Sterke kvartalstall fra IBM bidro til oppgang på børsene i går. Resultatene var blant annet drevet av sterk vekst i Asia, Europa og vekstlandene som følge av en svak dollar. I dag venter markedsaktørene på Citibank sine tall for fjerde kvartal 2007. I følge Wall Street Journal vil banken trolig annonsere utbyttekutt, minst 10 milliarder dollar i ny kapital, nedskrivninger på USD 20 mrd og oppsigelser av 20.000 ansatte. Vi får også detaljhandelstall fra USA i dag og markedene venter nullvekst. Dersom tallene kommer ut svakere enn ventet kan dette gi ytterligere næring til frykten for realøkonomiske konsekvenser av finanskrisen, avslutter Camilla Viland i DnB NOR Markets.