Mer trøbbel i sikte
- Stagflasjonsbekymringene som preget markedet på fredag kom også i fokus i går. Den viktige ISM-indeksen fra USA, som er en god indikator på hvorvidt industrien ekspanderer eller ikke, var riktignok noe bedre enn ventet, men endte opp under 50. Det betyr at aktivitetsnivået i industrien fortsatt er avtagende. Samtidig viste en av delindeksene til ISM-indeksen at inflasjonspresset tiltar gjennom økte kostnader. Indeksen som sier noe om hvor høye priser industrien møter når de gjør innkjøp, steg markant på måneden og er nå på sitt høyeste nivå på fire år, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets.
Nedgradert
- Det var imidlertid kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's sin nedgradering av flere amerikanske finansinstitusjoner som ga de store markedsutslagene i går. Gjelden til Lehman Brothers, Merrill Lynch og Morgan Stanley ble alle nedgradert. Grunnen er at S&P regner med svakere profitt fremover for disse investeringsbankene. Av samme grunn, sa S&P, vil trolig de fleste finansinstitusjoner bli nedgradert i løpet av de neste to årene. Dette skapte frykt i markedet. Kredittkrisen, som mange trodde var over, føltes igjen svært så til stede, og vi fikk de typiske utslagene i markedene, skriver Bech-Moen.
Markedsutslag
- Investorer gikk inn i trygge statsobligasjoner og presset rentene på disse ned, volatilitetsindekser, som VIX, spratt opp, aksjemarkedene var ned, bredt, og TED-spreaden, forskjellen mellom Libor og renten på statssertifikater gikk ut. I valutamarkedene ble carry-tradesposisjoner reversert, slik at den sveitsiske francen og den japanske yenen styrket seg, og små valutaer, som de skandinaviske, gikk typisk noe svakere mot de store. Dollarstyrkelsen fra tidligere på dagen ble reversert på disse dårlige nyhetene. ifølge DnB NOR Markets.
Inflasjonsfrykt
- Inflasjonen kom også i fokus i Europa under ECBs 10-årsjubileum. ECBs Trichet kommenterte at feilene som ble begått under oljeprissjokkene på 1970-tallet - med høy lønnsvekst og lave renter - ikke måtte gjentas. Det var svært skadelige for arbeidsmarkedet og økonomien for øvrig, i følge Trichet. PMI-indeksen var noe svakere i mai, omtrent som ventet. Det er tydelig at veksten er på vei ned.
Engelsk nedtur
- PMI-indeksen i UK (CIPS) falt også, men her med mer enn ventet. Det er første gang på tre år at aktivitetsnivået i industrien ikke har steget. Pundet svekket seg mot euroen ved publiseringen av disse tallene. Men CIPS kom samtidig med svake tall for boligmarkedet. Data fra BoE viste at innvilgede nye boliglån falt til et rekordlavt nivå i april. I tillegg kom det et resultatvarsel fra en av de største aktørene i boliglånsmarkedet, Bradford & Bingley, som heller ikke så noen bedring i sikte. Nedturen i boligmarkedet fortsetter. slår DnB NOR-økonomen fast.
Brått konjunkturomslag
- Vi fikk flere tall fra Norge i går. Investeringsstatistikken viser at industribedriftene varsler om store investeringer i år, slik at veksten fra i fjor blir høy. Men mye av denne veksten har allerede blitt tatt ut i første kvartal, og industribedriftene varsler om lavere investeringer til neste år. Det betyr at konjunkturomslaget ser ut til å bli ganske brått når det gjelder disse investeringene. Bilsalget tyder også på et konjunkturomslag: Husholdningenes bilkjøp er trolig ned vel 15 prosent fra i fjor. Kredittveksten steg noe overraskende i april. Det var bedriftene som trakk veksten opp. Det er foreløpig ingen tegn til at bankene strammer inn, men vi venter at kredittveksten snart vil avta markert. Kredittveksten blant husholdningene fortsetter nedover, dempet av høye renter og svakere boligmarked. I følge NEF/ECON var de sesongjusterte boligprisene uendret fra april til mai.
- I dag publiserer både Riksbanken og Norges Bank rapporter om den finansielle stabiliteten. Men det som kan bevege markedet i dag, er Bernankes kommentarer om de økonomiske utsiktene, avslutter Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR markets.